Måned: april 2008

  • Den stille tsunami

    Chefen for FNs World Food Programme kalder de kraftigt stigende madpriser en stille tsunami, ifølge Politiken. Millioner mennesker, som ikke var kategoriseret som i akut hungersnød for seks måneder siden er det nu. Og for de rige bønder i vesten er det (også) et argument for mere GMO og

  • Klimalivret: Økologiske, lokalproducerede grøntsager

    Produktion og transport af mad er ensbetydende med CO2-udslip. Landbruget, og især produktionen af oksekød, er den største synder – fulgt af transporten. Konklusionen er, at hvis man vil være klimabevidst, når man køber ind, skal man købe økologisk, skære ned på kødet, og holde sig til grøntsager, der er

  • Supermarkeder pisser på små producenter

    Undskyld det vernakulære sprogbrug – det jeg mente at sige var: Der er ingen penge i grøntsager. Forleden fortalte Politiken og andre medier om danske æbleavleres genvordigheder. Og i denne tid kæmper Gartneribrugets Afsætningsudvalg en hård kamp for at få danske sæsongrøntsager placeret i supermarkederne og på middagsbordene. Det seneste tiltag er

  • Street food / tømmermandsmad

    Koreanerne kalder den bibimbap, ifølge Madhur Jaffrey. Min version blev til efter en pludselig indskydelse: Wokken skal luftes i anledning af foråret. Og så trængte jeg til chili. Det er næsten så simpelt, at en opskrift er hen i vejret, men jeg tog: ZucchiniPeberfrugtGulerodSpidskålHvidløgIngefær Til to portioner skal du

  • Bagt rødbede, gedeost, salat med pecannødder og orangedressing

    Faste læsere vil vide, at jeg nærer en dyb foragt for salater med »ting« i. Det er noget, der stammer fra halvfjerdserne og firserne. En salat var dengang næsten uundgåeligt en kinakåls- eller iceberg-rædsel med optøede, grønne ærter, dåsemajs, rå champignon, sure, umodne tomater, smagløse agurker, rød eller grøn

  • Kanin med surkål (Coniglio con blaukrauti)

    Det er strenge tider, gamle dreng. Sådan siger den talende hund i en klassisk Anders And-stribe. Og T.S. Eliot indleder The Waste Land med April is the cruellest month. Hvor har de ret, begge to.  Citrusfrugterne er trætte, selv rodfrugterne hænger med næbbet. Vi venter med længsel på sommer

  • Det franske paradoks genfortalt

    I går blev jeg igen præsenteret for udtrykket »Det franske paradoks«. Udtrykket dækker over det faktum, at franskmænd får færre hjertetilfælde end andre befolkningsgrupper. Og det selv om de spiser tre-retters måltider med masser mættet fedt, drikker alkohol og ryger cigaretter (i hvert fald indtil for nylig). Det franske

  • Knas

    Vlasic Pickles har udskrevet en konkurrence. Forældre, til børn, der bliver født i maj, kan vinde en børneopsparing på $20.000, hvis deres barn bliver kåret til Vlasic Stork Baby. Firmaet skal bare have et foto, barnets vægt og længde – og et fantasifuld argument for hvorfor netop dette barn skal

  • Får jeg kræft af havregryn?

    Flere aviser citerede i sidste uge Ane Bodil Søgaard og Troels V. Østergaards bog, Hvad er det du spiser? Aviserne skrev, at fremstillingsprocessen betyder, at der dannes transfedtsyrer og acrylamid i havregrynene. Transfedtsyrer øger risikoen for hjerte- karsygdomme, mens acrylamid er kræftfremkaldende. Der findes ikke mange undersøgelser af akrylamid-indholdet i havregryn. De, der

  • Når følelserne får frit løb

    Hvert år sin svineskandale. Sidste år var det svinetransporterne – og i år er det pattegrisenes tur. Smågrise af hankøn bliver kastrerede. Det sker uden bedøvelse, og billederne af de hylende smågrise forarger i hele det politiske spektrum. Når grisene bliver kastrerede, er det for at undgå ornelugt. Ornelugten skyldes skatol med det kemiske