Premiere: Bondens Marked på Vesterbro

aspargesogjordskokI morgen er der for første gang Bondens Marked på Vesterbro. Det sker på Absalonsgade, museumsgaden ved siden af Københavns Museum, fra kl. 10-14. Jeg er der med grøntsagsboden, og har denne gang varer fra Svanholm Økogrønt og Nielsen & Nielsen. Svanholm leverer asparges, hvidløg, radiser, forårsløg, rødbeder, gulerødder, æggeblommekartofler, selleri, pastinak, persillerod og jordskokker – og Nielsen & Nielsen leverer økologiske rabarber, dyrket på Stengården i Farum.

Sæsonens friske og noget af det sidste fra den gamle sæson. De to sæsoner kan mødes, som på billedet: Skræl jordskokker, brun dem let i olivenolie, smid et lille glas vand, vin eller cider over og lad det koge væk og jordskokkerne blive al dente. Tilsæt asparges og citronsaft, smag til med salt og peber, og server det drysset med en krydderurt (her lidt rød syre fra vindueskarmen) enten for sig selv eller som tilbehør til svin, lam eller kylling fra Kærsgård (som du også kan møde på markedet). Drik cider fra Cider House til, og ikke et øje er tørt.

Hen over sommeren er der Bondens Marked på Vesterbro to gange hver måned – anden og fjerde lørdag i måneden. Første lørdag i måneden er det som sædvanligt på Østerbro.

Apropos asparges.

Forleden, da jeg i mit sædvanlige smågrumpy humør traskede hjem efter Coops fest, blev jeg opmærksom på et skilt udenfor Super Brugsen på Halmtorvet. Det er – som rigtig mange havde nævnt til festen – aspargessæson. Også i Super Brugsen: Her kunne man købe et bundt med 400 gram asparges formedelst den nette sum af 15 kroner. Det er en kilopris på 37,50. Det er under en gros-prisen for asparges. Og det er simpelthen umuligt, medmindre nogen sætter noget til på aspargesene. Den nogen tvivler jeg på er Super Brugsen.

Et lidt nærmere eftersyn viste da også, at aspargesene kom fra Spanien.

Det vil – på kvalitetssiden – sige, at de ikke er friskhøstede. Asparges, der ikke er friskhøstede, mister den friske, ærteagtige smag og bliver bitre og kedelige, og jo længere, de ligger i butikken, jo mere seje bliver de. Smagsmæssigt er det butikkernes kunder, der sætter noget til – hvis man går rundt og tror, asparges skal smage sådan, er man i hvert fald blevet franarret noget.

Men det er ikke det eneste, der er galt. Hvis aspargesen skal kunne leveres fra Spanien til Vesterbro og stadig koste 37,50 kr / kg er der andre, der sætter noget til. Mit bedste gær er, at dem, der høster aspargesen ikke hører til de bedst lønnede i Europa. Faktisk tør jeg æde min gamle hat på, at de fleste af dem enten er østeuropæere eller afrikanere, der arbejder som daglejere under usle forhold.

De fleste supermarkeder fører i virkeligheden den slags øv-asparges.

Jeg har asparges med fra Svanholm – hvis da ikke frosten har taget dem allesammen – og i dagens anledning har jeg andenklasses-asparges med. Det vil sige asparges, der er krumme, skæve, for korte, for tykke, for tynde.

De er billigere end sædvanligt, men de smager præcis lige så godt som de snorlige asparges, og de smager tusind gange bedre end dem i Super Brugsen.

Det er aparte-asparges, det er ikke øv-asparges.

Kom selv og smag forskel.


Udgivet

i

,

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *