Pastinaksnak

pastinakkerBondens Markeds »huskok«, Kim Mühlhahn, der til daglig huserer på Jonas Kogebog og The Food Agency, har leget med pastinakker. De er slet ikke uefne! Der er masser af dem på Bondens Marked på Sankt Jakobs Plads i dag fra 10–15. Økologiske, altså, fra Svanholm. Vi gider sgu ikke det der sprøjtegift.

Husk også, at pastinakker, ligesom gulerødder, indeholder masser af sukker – og man kan bruge dem i kager. Ikke gulerodskage: Pastinakkage. Den må du finde et andet sted, her er Kims opskrifter på pastinakker til det salte køkken (opskrifterne er til fire personer):

Pastinak-“fisk
Overraskende dejlige! Jeg fik dem til en julefrokost i år, hvor de var lavet til vegetarerne ved siden af de stegte rødspætter. Ved lidt søgning fandt jeg en lignende opskrift hos bloggen Månebarnet, hvor hun kalder dem Fredsfisk, en hilsen til det, de hed under Anden verdenskrig, Krigsfisk. De er fine med fiskefiletens traditionelle tilbehør: persille, citronbåde, remoulade, kogte kartofler, rugbrød mm. Du skal bruge:

5 store pastinakker, ca. 400 g.
1 dl. hvedemel
1 dl. vand evt. mere
salt og peber
1,5 dl. panko (japansk rasp) eller rasp
100 g. smør
3/4 dl. olie

  1. Pastinakker skrælles og skæres på langs i ca. 1 cm. tykke skiver. Skiverne steges gyldne på panden i et par spsk. af olien og lægges på køkkenrulle.
  2. Mel, vand, salt og peber piskes sammen til en tyk dej. Panko’en spredes ud på en tallerken, som er stor nok til, at skiverne kan ligge på, og drysses med salt og peber. Pastinakskiverne vendes i dejen og derefter i panko, de skal være helt dækket af paneringen.
  3. Panden tørres af og varmes op igen. En trediedel af smørret og olien kommes på panden. Når smørret holder op med at bruse steges ‘fiskene’ gyldne og sprøde. Der fortsættes med nysmør og olie indtil alle skiverne er stegte. Serveres varme eller lune.

Pastinakpuré
Nogle bruger fløde i stedet for smør eller erstatter halvdelen af pastinakkerne med kartofler. Men jeg kan bedst lide pure’en sådan her, hvor den milde pastinaksmag træder tydeligt frem. Du skal bruge:

400 g. pastinakker
En klat smør
Evt. 1/2 tsk æbleeddike eller citronsaft

  1. Pastinakkerne skrælles, skæres i stykker og koges/dampes møre i letsaltet vand, der dækker halvdelen af pastinakkerne. Det tager ca. et kvarter.
  2. Lidt af vandet hældes fra og gemmes. Pastinakker og vand blendes – det er nemt med en stavblender nede i gryden – til en ensartet pure. Evt. kan noget af det gemte kogevand kommes i, hvis den skal være mere lind. Smørret røres i og pureen smages til. Måske skal sødmen nedtones lidt med en smule syre i form af æbleeddike eller citron.

Pureen er næsten for enkel til at tælle som opskrift, men den er virkelig delikat til de slags kød, som trives godt med sødme – gris, and, gås og vildt. Prøv den til en søndagsmiddag sammen med andelår braiseret med rødvin og kirsebær.

Stegt pastinak med sherry eddike
Udover at passe til gris, and og vildt er pastinak god sammen med kål, som også har godt af noget sødme – f.eks. i en grønkåls- eller spidskålssalat. Du skal bruge:

300 g. pastinak
Et drys salt
2 spsk. olie
3 spsk. vand
2 spsk. sherryeddike
Evt. lidt rørsukker eller honning

  1. Pastinakker skrælles og skæres i ca. 1 cm. tern. Saltet drysses på og ternene steges møre og gyldne på panden i olien, det tager 15-20 minutter.
  2. Vand og eddike kommes på panden og koger ind, mens der røres, så ternene dækkes med eddiken. De smages til, måske skal der lidt mere salt eller eddike på eller evt. en smule sødme fra sukker eller honning.

Ternene er gode både varme, lune og ved stuetemperatur.

 


Udgivet

i

,

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *