Gratis æg!

Ja, du hørte rigtigt! Gratis æg! Come and get them! Det foregår ude i Metro, supermarkedet der er lidt for de professionelle, men så alligevel ikke.

I den seneste udgave af deres tilbudsavis reklamerer de stolt med seks æg for 1,99 – og det betyder, hvis man regner lidt på det, at når først æggebakken og Danægs tryk er betalt, har man fået æggene gratis.

Er æg så gratis?

Gu er de da røv!

Hønen skal have en pind at sidde på, den skal som regel også have et hus at krybe ind i, og hvis man vil have æg, kræver det en vis arbejdsindsats, der som regel skal kompenseres med en løn.

Oveni det skal man så lægge udgifterne til den vej, der skal bygges før æggene kan blive transporteret til det pakkeri, der pakker og stempler, laboranten, der skal checke at æggene ikke er inficerede med Salmonella skal have en kittel og et laboratorium – og så kommer der formentlig også en lille slat penge oveni til supermarkedets fortjeneste.

Men æggene er alligevel gratis.

Det, Metro har gang i her, er intet mindre end en svinestreg. De nedgør menneskerettigheder, dyrevelfærd, faglig stolthed, kvalitetsbevidsthed og gør dermed den forbruger, der i et øjebliks uvidenhed tænker, at det da er et sejt tilbud til medskyldig heri.

Der er masser af æg på markedet – og deri måske en del af problemet. Og når det er problemet, er der (fordi alle æg i gennemsnitsforbrugerens øjne er ens) kun et parameter at handle på: Prisen.

Og resultatet? Konsumæggeproduktionen ender i de lande, der, som det så eufemistisk hedder, “er mere konkurrencedygtige, når det gælder lønninger og lovgivning”.

Læs: Lande, der skider på dyrevelfærd og menneskerettigheder.

Hvad værre er: Dansk Supermarked og COOP vil sikkert følge trop.

Starskuddet er gået til en kamp om hvem der kan få den længst op i røven før det begynder at gøre rigtig ondt.


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

5 svar til “Gratis æg!”

 1. Lise Avatar

  Kære Mogens,

  En supplerende tanke til dine i øvrigt udmærkede betragtninger: visse forbrugere – herunder jeg selv – overvejer måske alligevel at købe de billige æg. Ikke ud af “ignorant bliss” eller fordi vi ikke kan regne ud, at den latterligt lave pris vi betaler selvfølgelig ikke dækker omkostningerne.

  Er det ikke det, som man kalder et slagtilbud? En vare, som supermarkederne sætter penge til ved at sælge, men som er så fristende, at kunderne vælger lige netop dén butik, og bliver så glade og købelystne, når de har sparet fem kroner, at de bruger femhundrede kroner mere end de ellers ville have gjort?

  Jeg tror altså at din fremstillig er en lidt vel følelsesdrevet og en smule forenklet og det svækker fremstillingen, synes jeg, selvom resultatet, som du når frem til muligvis er rigtigt. Det er lidt ligesom at vise billeder af grædende børn eller mishandlede hundhvalpe, hvis man vil have folk til at reagere. Det virker nok nu og her, men det er useriøst på den lange bane.

  Nå, nu har jeg vist været Rasmus Modsat nok for i dag. Jeg tager ud og får lidt kringle og portvin. 🙂

  God weekend!

 2. Petur Avatar
  Petur

  Første indlæg jeg har læst fra dig, har skyndy mig at like på fjæs så jeg følge med. Udover jeg er enig med dig, elsker jeg når en spade er en spade.

 3. Mogens Bisgaard Avatar

  Kære Lise – Nu er du vist lidt dum. Slagtilbuddene er det, der hiver priserne ned. Det er IKKE supermarkederne, der taber i den lange ende. Det er ALTID producenterne. Kære Petur – Tak … I skal selvføgelig begge se denne video om mælkekrisen:

 4. annmarie fallenius-braun Avatar
  annmarie fallenius-braun

  dumhed og uvidenhed bremser alt—-kan vi jo se. idet cocacola
  er SLAGTILBUD et eller andet sted hver eneste uge….snart sælger de med sloganet NU BILLIGERE END VAND. æg til 2 kroner er
  hån; ikke mindst overfor producenterne.

 5. Asger Sommer Avatar
  Asger Sommer

  Kære Lise

  Det lyder som en fornuftig konklusion, du laver på supermarkedernes prispolitik, men sandheden er desværre, at det danske fødevaremarked bare ikke fungerer sådan, (Jeg skal ikke kunne udtale mig om situationen andre steder). Når Netto holder priskrig med Rema1000 etc. om prisen på en bestemt varegruppe, er det meget meget sjældent, at det er supermarkedet der vælger at tage et tab på varen… de tvinger skam som regel bare producenten til at tage mindre for sine produkter, idet de ved at denne ikke har andre steder at gå hen for at få sine ting afsat… sad but true… så nej, du snyder ikke hverken Coop eller Dansk supermarked, du medvirker bare til at sænke priserne på dine dagligvarer, med alt hvad det indebærer af forringede produktionsforhold m.m.

  Mvh
  Asger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *