Unilever anklaget for overgreb mod folkesundheden

Sveriges Konsumenter i Samverkan anklager Unilever for at true folkesundheden. Produkter som Becel, Lätta og Milda, bliver af Unilever markedsført som sunde, fordi de indeholder store mængder flerumættede fedtsyrer. Det viser sig bare i et af produkterne at være den forkerte slags, set ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt, og at produkterne i øvrigt mest består af vand, holdt oppe med emulgator.

Anklagen kommer efter at Unilever har relanceret sitet margarin.se og markedsfører de tre varemærker på reklamestandere i Sverige. Problemet er, ifølge Svenska Konsumenter i Samverkan, at olien, der bliver anvendt i Milda-margarinen først og fremmest kommer fra solsikker og at indholdet af flerumættede fedtsyrer i margarinerne udgør en sundhedsfare:

»Konsten att sälja vatten med mördande reklam, har vi här ett lysande exempel på. Men det värsta är att de sk essentiella fettsyrorna, som döljer sig i de fleromättade fetterna, Omega-3 och Omega-6, inte kan utnyttjas av kroppen då de kommer från växter som solrosolja. Obalansen är alldeles för stor, varför Omega-6 (linolsyra) tar över Omega-3 och verkar i kroppen som inflammationsskapande. Omega-3 kan dessutom inte utnyttjas mer än ytterst marginellt i kroppen. Det är den långkedjade Omega-3 från t ex fisk vi ska ha mer av och kan tillgodogöra oss. Talet (och reklamen) om de essentiella fettsyrorna är alltså inte ett korrekt påstående. Det är vilseledande reklam. Betydligt mindre och mera balanserade kan de ha en viss begränsad positiv effekt. Men halter upp till 29 % (Becel Gold) av totalen 70 % fett är en direkt hälsofara. I små mängder , som med så mycket annat är de till nytta, men överdosering skapar problemen«

Anklagen mod Unilever er selvfølgelig ikke den første. Jeg har før nævnt hvordan Becels påståede kolesterolsænkende effekt ikke helt står mål med den faktiske virkning og mest er en pengemaskine. Og det bliver næppe heller den sidste. Denne blog vil i hvert fald fortsætte med at slå på tromme for at man skal spise ordentlig mad og ikke syntetiske industriprodukter – uanset hvor farvestrålende emballagen er og hvor store bogstaver, ernæringsanprisningerne er skrevet med.

SKS pressemeddelelse kommer lige i kølvandet på de første afgørelser fra EFSA, som er i færd med at tage stilling til de ernæringsanprisninger, der er blevet sendt ind fra alle EU-landene. Af de første ni, der er blevet vurderet, er der kun en, der er blevet godkendt. Den kommer fra ingen andre end Unilever, som fra nu af godt må skrive på sine produkter, at:

»Plant sterols have been shown to lower/reduce blood cholesterol. Blood cholesterol lowering may reduce the risk of coronary heart disease«

Det er jo fint for dem – men vi har lov til at håbe, at folk begynder at interessere sig for hvor plantesterolerne kommer fra og spise rigtig mad i stedet (skal vi lige tage den en gang til for Arveprins Knud? Plantesteroler findes i planter). Det er set før.

[Det bedste af det hele er at det tyder på at rygterne om at EFSA er i lommen på industrien er stærkt overdrevne.]


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *