Rødvin og ost? Fuhgeddaboutit!

Rødvin og ost er i de flestes bevidsthed så uadskillelige som Carlo Pedersoli og Mario Girotti. Og rødvin og ost hører til samme tidsalder – som i øvrigt også avocadogrønne hvidevarer, rejecocktails, overpøset med fars nylon, grisefester og James Last. Men modsat de andre fænomener er rødvin og ost endnu ikke dømt kitsch, selv om det snart var på tide.

Alle de smagsnoter, man normalt forbinder med vin, bliver nemlig overdøvet af osten  og jeg synes også det modsatte er tilfældet. Prøv selv at skylle en skarp roquefort ned med en Barolo: Man får munden fuld af klister, der mest af alt smager som sure sokker. Videnskabeligt er fænomenet af forskere fra UC Davis beskrevet som:

Some attributes, such as astringency, bell pepper, and oak flavor, significantly decreased when the wine was evaluated after tasting cheese. Only butter aroma was significantly enhanced by cheese. It was also found that there was no significant wine-cheese interaction effect; in other words, the effect of any given cheese is equivalent for all wines. Although there were significant effects, the overall sensory profiles of wines without prior cheese tasting and as affected by cheese were very similar.

Henrik Steen Andersen har i Politiken beskrevet et par bedre kombinationer. Sherry, (krydrede) hvidvine, portvine … Og i går beviste Jacobsens brygmester, Jens Eiken, sammen med Thomas Lindbjerg fra Grand Fromage så overfor et først tvivlende, siden begejstret publikum det, vi er nogen, der har vidst længe: At øl faktisk kan være den perfekte ledsager til ost. Det var under et af arrangementerne i Copenhagen Cooking-festivalen, som foregik i Carlsbergs besøgscenter.

Faktisk er det også god (munke)latin. Flere af de trappist-klostre, der brygger øl, laver også fremragende oste. Og øllet og osten passer sammen. Prøv selv, og gå fx ud fra denne vejledning (som jeg har nolet og tilpasset fra Real Beer, som igen har nolet den fra Wisconsin Milk Marketing Board):

Osten Øllet dertil 
Gruyere Emmenthaler Witbier
Brie
Camembert

Barley Wine – og, hvis det er meget fede oste, prøv:
IPA
Imperial IPA

Stilton
Roquefort
Gorgonzola
Danablu

Stout
Porter
Barley Wine

Gouda Amber Ale
Bock
Mascarpone og andre friskoste Belgisk Saison – prøv rauchbier til rygeosten, fx Refsvindinges Prima Landøl.
Mozarella Mørk lagerøl 
Yngre, gule oste Pilsner. En ostemad og en bajer ved man sgu hvad er.

… og husk så ølfestivalen den 12.-14. september!


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

2 svar til “Rødvin og ost? Fuhgeddaboutit!”

 1. ssi Avatar
  ssi

  Her i Holland er det helt almindeligt at bestille en skål Gouda (lignende) ost til sin øl. Osten er udskåret i terninger på 2 cm og serveres med en god sennep. En anden øl-sidekick er "Bitterballen", friturestegte, kroket-agtige kugler som også dyppes i sennep (det er bedre end det lyder, selv om vi rent ernæringsmæssigt naturligvis ikke får så mange points). Første gang jeg skulle bestille det, vægrede jeg mig lidt ved at skulle spørge tjeneren, om han havde Bitre Boller, men det kommer man over!

  Slutteligt også en reklame for Bokbierfestivallen i Amsterdam, hvis nogen skulle komme på de kanter.

   

   

 2. Mogens Bisgaard Avatar
  Mogens Bisgaard

  Lidt bitre boller har man jo altid! Jeg tror det eneste godkendte ostetilbehør til øl her i landet er »osterejer«. Og om den har jeg et fasttømret princip: Jeg spiser ikke ting, der er smager af ost, og som ikke er ost. Jeg ved nemlig hvordan det er lavet … Men ost og øl rules! Violently!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *