Baobab

Baobab-træets frugter har fået status som novel food i EU. Industrien regner med at kunne tilsætte 6-8 % baobab-pulp til smoothes og 5-10 % baobab-pulp til fx frugtstænger. Og afrikanerne får nye eksportmuligheder. Lur mig, om ikke også baobab-træets frugter er billige i indkøb.

Baobab-træets frugter er tilmed ganske sunde, lyder det, med et højt indhold af vitaminer og antioxidanter. Så når industrien snart finansierer forskning i sundhedseffekterne af produkter med baobab-pulp, forudser jeg højlydte eurekaer fra laboratorierne rundt om i Europa.

Jeg har ikke noget mod Afrika. Jeg har ikke noget mod baobab-træet. Frugterne er en væsentlig del af madkulturen i de lande, træerne forekommer. Men min ellers ganske sommersløve, indre frankfurter, reagerer pludselig. Og måske netop derfor.

Når baobab-træets frugter degraderes til billig sovsestrækker, flytter man uvilkårligt madkulturen i de lande, hvor baobab-træet vokser. Og der er en naturlig risiko for at dyrkning af baobab til eksport bliver monokultur og kommer til at overskygge indsatsen for at opbygge et eget, bæredygtigt og varieret landbrug. Man er vel sortseer …


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

3 svar til “Baobab”

 1. Mogens Bisgaard Avatar
  Mogens Bisgaard

  Selvfølgelig – og måske endda bremse udbredelsen af ørkenen en smule!

  Men nu er jeg jo ikke kendt for at være optimist hvad madkulturen angår, så jeg forudser at baobab-eksporten lige præcis giver råd til mere fast food i Afrika …

 2. Inga.Bach Avatar
  Inga.Bach

  Man kunne jo også se lidt mere positivt på sagen. Hvis afrikanerne vælger at dyrke baobabtræer i et skovagerbrug sammen med andre afgrøder, kan træerne give skygge og være med til at holde på vand og næringsstoffer.

 3. fiskekonerne Avatar
  fiskekonerne

  buddha received enlightenment under the baobabtree…….a-m

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *