Dit billige, lille syge svin!

Bug blålig, diarré vandig, død, hale blålig, stemme pibende, øjne indfaldne, ører blålige. Det er ifølge hjemmesiden infosvin symptomerne på fravænningsdiarré, en sygdom, der opstår, når smågrise vænnes fra og dermed mister antistofferne i somælken. Den skyldes E. coli og kan behandles – og endda forebygges – med antibiotika.

Og nu har dyrlæger fra KU fundet en ny slags resistente bakterier i halvdelen af de svinebesætninger, de har undersøgt, skrev Ingeniøren i fredags. Bakterierne er E.coli, der producerer et enzym, der kort sagt gør, at de kan nedbryde smalspektrede antibiotika. Altså de antibiotika, man altid anvender først – netop for at undgå at bakterierne udvikler resistens mod de rigtig skrappe typer. Et par facts:

  • Der er en og kun en faktor, der har betydning for om grisen udvikler fravænningsdiarré: Hvor tidligt, den vænnes fra. Jo tidligere, den vænnes fra, jo større er risikoen for at den får fravænningsdiarrë
  • Prisen for at lade en gris gå hos soen en ekstra uge, som kan nedsætte risikoen for diarré med op mod 50 %, er 36 kroner
  • Svinefabriksarbejderne (de kalder sig bønder, men det er en hån mod standen) sætter allerede i dag 50 kroner til pr. produceret gris
  • Forbruget af forebyggende antibiotika er fordoblet i perioden 1998-2006

Gennemsnitsdanskeren spiser et kg svinekød om ugen. I Føtex er der i denne uge tilbud på hakket svinekød til 12 kroner pr. halvkilo.

Tænk selv.


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *