Boeuf Stroganoff

Opskriften på Stroganoff findes i flere varianter – den mest originalt russiske laves med sennep (og den kan jeg vende tilbage til ved en senere lejlighed). Denne er med fløde og paprika. Det er den variant, der i begyndelsen af halvfjerdserne vakte furore på barndomsegnen.

John Price tillod sig nemlig at lave den i fjernsynet i prime time med en hel håndfuld paprika! Uhørt på den tid – hvor der i realiteten kun fandtes to krydderier i Danmark: Salt og Peber. Og helst ikke for meget. Det er rigtig comfort food til fire personer:

 • 750 gram oksefilet
 • 300 gram svampe
 • 150 gram bacon
 • 1 stort løg
 • 2 fed hvidløg
 • Masser af paprika (i hvert fald 2-3 spiseskefulde)
 • Mel
 • Smør og olie
 • 2½ dl fløde
 • Evt boullion
 • Salt og peber

Steg baconen ved høj varme til den er sprød og tag den op. Jeg har fået en faible for Ålbæks tørsaltede bacon – i modsætning til de fleste andre danske slagterier har Ålbæk forstået hvad madproduktion handler om, nemlig at fjerne vandet og give sig god tid.

De øvrige danske slagterier jasker i de fleste af deres produkter både med tiden og vandet – og resultatet er at vi står med et, ja, jasket produkt, og panden fyldt med vand, der skal koges væk før vi kan begynde at stege. 

Det kan godt være, slagterierne derved sparer løn og husleje, men de spilder rent faktisk vores tid – og beviser bare, at forbrugernes tid i realiteten ingenting betyder for fødevareindustrien, selv om de i reklamerne påstår det modsatte.

Hak løg og hvidløg fint og sauter dem i baconfedtet til de er gennemsigtige. Rens svampene – brug champignons, portobello, shii-take evt. tørrede rørhatte, gerne i en blanding, skær dem i skiver og tilsæt dem, evt. sammen med lidt mere fedtstof. Hvis du bruger tørrede, udblødte svampe, skal de først tilsættes senere.

Tag svampe, løg, hvidløg og bacon op af gryden, skær kødet i aflange strimler (lillefingerstørrelse) )på langs med fibrene, vend det i mel blandet med paprika, salt og peber. Tilsæt evt lidt mere fedtstof og brun kødet hurtigt i gryden.

Kom champignons, løg, hvidløg og bacon tilbage i gryden – og hvis du bruger tørrede, udblødte svampe, skal de også i gryden nu. Tilsæt fløde og evt. boullion og lad det simre cirka fem minutter.

Jeg serverede det med kartoffelmos og en dildagurk – indrømmet, retten følger ikke helt tallerkenmodellen (en fjerdedel kød, en fjerdedel stivelse, halvdelen grøntsager), end ikke en persillekvist til pynt er der – så lad det ikke ske hver dag …

PS: Tulip har også forsøgt sig med en stroganoff. Jeg har ikke smagt den, men står af allerede på markedsføringsskræppet:

»Vi forbrugere drømmer om gryden med den klassiske Boeuf Stroganoff, der duftende simrer i timevis på komfuret. Men i hverdagen er virkeligheden en helt anden«

Det er nu ikke min drøm om en stroganoff. Simre-gryderetter laver jeg en dag, jeg har bedre tid. Denne ret tager vel en halv time at lave – selvfølgelig afhænger det af hvilken type kød man bruger. Hvis strimler af oksefilet simrer i timevis på komfuret bliver de uspiselige!

PPS: Det brune i mosen er skræller. Jeg kogte kartoflen med skræl (grundigt vasket) og lod den indgå i mosen. Så fik jeg mine fibre ad den vej, og tillod mig til gengæld at skrotte resten af den afskyelige Delican Life.


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

8 svar til “Boeuf Stroganoff”

 1. nami.nami Avatar
  nami.nami

  Paprika i boeuf stroganoff lyder godt, men her i Estland (og i Rusland, tror jeg) har vi aldrig svampe i stroganoff. Men ALLE opskrifter i "vesten" har svampe i 🙂

  Hilsener fra Pille i Nami-nami

 2. Mogens Bisgaard Avatar
  Mogens Bisgaard

  Det er vist også en dansk halvfjerdser-version med paprikaen! Men interessant med svampene (som jeg egentlig troede var originale).

  Måske er der mange variationer – Russian Cooking af Robin Howe har en stroganov, der blot er oksefilet og løg i en sovs af sur fløde. Måske er det noget i retning af det, du kender (han har en anden, ukrainsk version, med svampe)?

 3. fiskekonerne Avatar
  fiskekonerne

  aldrig svampe,paprika eller fløde i stroganoff derimod groft hakkede salt syltede agurkerl ifølge mormor som var russisk. mvh a-m

 4. ministaren Avatar
  ministaren

  Jeg tør næsten ikke spørge… men brugte du kulør? Den er så flot brun i forhold til, den er lavet med fløde.

   /Charlie Bravo

 5. Mogens Bisgaard Avatar
  Mogens Bisgaard

  Nænæ! Der er ikke brugt kulør her – det er udelukkende hård bruning og paprika, der giver farven. Jeg har dog en flaske kulør i skabet. Den kommer frem, når jeg skal statuere et eksempel og lave brun sovs … Så den kan række meget, meget langt i mit køkken.

 6. ministaren Avatar
  ministaren

  Imponerende. Lavede i øvrigt den anviste ret i går, og den smagte fremragende!

 7. kristinapederson Avatar
  kristinapederson

  oksefilet!! nænæ det da resterne fra mørbraden – EFTER at man har lavet chateaubriand af midterstykket 😉

  .. hehe ..  

 8. katrine Avatar
  katrine

  Hvis man vil have en brun sovs behøver man ikke kulør – dels kan man brune godt som Mogens skriver, man kan også bruge brunet mel. Mel drysses på bageplade og bages i ovnen ved ca. 150 grader til det er fint brunt men ikke sort og bittert i smagen. Desuden kan man salte med lidt sojasovs, det vil sjældent gøre andet end godt ved en ret, når det er små mængder. Til stærktkrydrede retter er et lille stykke mørk chokolade også godt – det giver både lidt sødme, fedme og bitterhed + farve – Nej tak til kulør! lyse naturlige farver er smukke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *