Vejr og vindskibelighed forhøjer ølpriserne

Politikens forbrugersite, Tjek, skrev i går, at vi må regne med forhøjede ølpriser. Dels har skodsommeren givet en dårlig humlehøst – så priserne er forøget med 160 %. Dels er priserne på malt også steget – med 100 %.

Vejret kan man forstå. Men maltprisernes himmelflugt har muligvis en anden forklaring. I hvert fald kunne CNN I går fortælle, at det areal, der dyrkes maltbyg på i Tyskland, er halveret. Bønderne vil hellere dyrke raps – som kan forarbejdes til biobrændstof. Og rapsen er støttet af EU.

Bauern bleiben Bauern und wissen gar nichts von Gurkensalat, som man kunne sammen- og omskrive kendte engelske hhv. danske talemåder: De vil selvfølgelig hellere dyrke noget, de får støtte til end noget, de er gode til. Og de bekymrer sig åbenbart ikke stort om slutproduktet..

Spørgsmålet er så hvad den intensive rapsdyrkning gør ved miljøet. Raps er følsom over for mange svampe, skadedyr og plantesygdomme, at den kræver intensiv sprøjtning og så den kræver store mængder gødning, at det er en af de største syndere, når det kommer til udsivning af nitrat i grundvandet, skriver The Guardian.

[Bloggeren bemærkede på sin sidste tur til Jylland, at rapsmarkerne også er blevet meget talrige der. Bloggeren bemærkede også, at det er meget svært at finde økologiske og traditionelle produkter i den jyske provins. Bloggeren har heldigvis videre bemærket, at der også er lyse hoveder på hans fødeegn.]


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

3 svar til “Vejr og vindskibelighed forhøjer ølpriserne”

 1. fiskekonerne Avatar
  fiskekonerne

  Nu kommer der majs i øllet!

  Med hensyn til Jylland; DET PASSER IKKE, Bisgaard. Jeg har brugt økologiske råvarer igennem mange mange år. Først i min første restaurant i Århus siden i min lille sommerfiskerestaurant. Fantastiske ting og sager. Det har været et privilegium at være derovre om sommeren i forhold til råvarer. Gamle damer som dyrker små ting de ikke aner hvad skal bruges til men som gør det når man ber om det. Overflod af grønt. Og så er der fisken, omend den bliver dyrere og dyrere så er den stadig friskere og billigere end her. Det bedste af alt er jo BIODYNAMIKKEN, som vinder frem. Der er mange der dyrker økologisk uden certifikat. Som jeg som madlaverske er ligeglad med, når jeg ved hvordan det foregår og der en transparence og der ikke står en dunk Roundup gemt i skuret. I ny og næ køber jeg en ged, som sgu er kærligt opdrættet biodynamisk. (ged rensdyr moskusokse=nul kolesterol og meget kompatibelt med den menneskelige fordøjelsesorgansime). Jeg må sige at jeg har formået at få alt hvad jeg ønsker økologisk i Jylland…….og sjældent fremhævet i min restaurant idet det er naturligt at det smager bedre og er smukkere. I de sidste mange år har alle mine vine (og øllet) været økologiske og i de senere år biodynamiske. Apropos råvarer; i Nordjylland er de endelig begyndt at promovere sig og organisere sig i forhold til de små producenter af GODE produkter.

  ann-marie

 2. Mogens Bisgaard Avatar
  Mogens Bisgaard

  Okay – det kan måske godt lade sig gøre at skaffe økologiske og biodynamiske råvarer i Jylland, men jeg besøgte netop Hedensted Kommune (så, du var inde på deres idemark), og fra et supermarkedsperspektiv ser det sørgeligt ud.

  Man skal kende nogen, der kender nogen for at få fat i produkterne. Kortet på smagenafdanmark.com viser at der netop er mangel på de netværk, der gør det muligt at få de gode produkter frem i lyset i det sydøstlige Jylland.

  Demokratisk fødevareforsyning handler vel også om i første omgang at præsentere valgmulighederne for folk, der ikke umiddelbart har netværket i orden.

  Apropos: Senere havde jeg familie fra Jylland på besøg: De var målløse af begejstring over Thises mælk, for de kendte ikke til andet end Arla. I Arla hedder det sig, at det er folk i Jylland, der har forstand på mælk – de drikker nemlig helst Arla – og det tror Fanden!

  Majs i øllet? Øv, det troede jeg lige, vi var sluppet af med!

 3. fiskekonerne Avatar
  fiskekonerne

  different strokes for different folks. blinde høns leder og finder da også. men helt sikkert; fødevaredemokrati på forsiden–we want real food.

  mvh a-m

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *