Kanin i kål, polenta med svampe

Kaninen har jeg haft fat i før. Det er en af de gode retter, man sætter i ovnen og lader passe sig selv. Og så har man tid til alt muligt andet. Drinks, forret, hvad ved jeg. Du skal bruge:

 • 1 kanin
 • 1 savoykål
 • 2-3 gulerødder (afhængigt af størrelse)
 • 2-3 stænger bladselleri (afhængigt af størrelse)
 • 3-4 løg
 • 2-3 tomater
 • 400 gram svampe (jeg brugte portobello og shii-take)
 • 2 dl hvidvin
 • 1 dl cognac
 • Mel
 • Smør
 • Olivenolie
 • Salt og peber

Pil dækbladene af kålen og for en stegegryde med dem. Reserver de alleryderste blade til at lægge over hele retten – de bliver knastørre og ikke til at spise.

Parter kaninen. Det er ikke vanskeligere end at partere en kylling – skær lårene af, skær bovene af og del ryggen i tre stykker. Hos vildthandleren fik jeg også hjerte og lever med, desværre havde jeg ikke rigtig noget at bruge det til i denne opskrift (ellers kan man bruge leveren i sovsen).

Skær grøntsagerne i mindre stykker. Vend kaninstykkerne i mel, krydret med salt og peber, og brun dem i en blanding af smør og olivenolie. Læg kaninstykkerne i den kålforede gryde. Sauter herefter svampe og løg (tilsæt evt. lidt mere olie) og tilsæt resten af grøntsagerne når løgene er klare og svampene har afgivet deres væde.

Hæld grøntsagsblandingen over kaninen og ned mellem kaninstykkerne. Hæld hvidvin og cognac over og dæk med de yderste kålblade. Skal derefter i ovnen ved 175° i 1½-2 timer. Det kan sagtens stå længere – på denne måde bliver kaninen ikke tør, og det lykkedes faktisk denne aften at få omvendt en kaninfrygter til kaninspiser! Serveres med:

Polenta med svampe
»Polenta er kedelig fattigmandskost« har jeg så tit hørt – så selvfølgelig valgte jeg denne aften, hvor de medspisende var polentaforagteren og kaninfrygteren, at servere kaninen med polenta. Denne er lidt mere spændende end grøden i sig selv. Du skal bruge:

 • 2 liter vand
 • ¾ liter groft majsmel
 • Salt
 • 400 gram svampe (jeg brugte østershat og kantarel)
 • 1-2 løg
 • Esdragon
 • Rosmarin
 • Salt og peber
 • Smør

Bring vandet i kog, tilsæt halvdelen af majsmelet under omrøring (du kan også erstatte en tredjedel af majsmelet med boghvedemel), Lad det igennem under omrøring – og tilsæt resten af melet, når det er kogt jævnt.

Rør rundt til det er jævnt igen (du skal røre med en træske og du skal røre rundt i samme retning, påstås det). Læg derefter låg på og lad det koge ved meget svag varme i ca 30 minutter.

I mellemtiden laver du svampeblandingen: Skær løget i tynde skiver. Rens og hak svampene. Sauter løg i olie til det er blødt og let brunet, tilsæt derefter de hakkede svampe og 1-2 spsk friskhakket esdragon (bruger du tørret skal du bruge 1-2 tsk).

Rør svampeblandingen i polentaen og lad det koge videre endnu 20-30 minutter. Hæld derefter blandingen ud på en bageplade og lad den køle af. Den får en gummiagtig konsistens – som kold grød nu engang gør.

Skær grøden i passende skiver, steg den i en blanding af olie og smør sammen med hakket rosmarin. Læg de stegte grødskiver på tallerkenen og anret kaninen ovenpå (eller hvordan du nu synes du vil anrette). Server en god kraftig rødvin til – vi fik en valpolicella ripasso.

Ost og dessert
Et måltid uden ost er som at kysse en enøjet kvinde, siger Anselme Brillat-Savarin som bekendt. Så vi fik en forrygende schweizisk Gruyere, en tårefremkaldende Roquefort og en nærmest æterisk blid, hvidskimlet gedeost.

Og så verdens simpleste dessert, bagte blommer: Halver og udsten et kilo blommer, vend dem med sukker efter smag og bag den en halv time eller deromkring i ovnen ved 175-180°. Server med flødeskum (i dette tilfælde creme chantilly: Pisk lidt sukker og vanille med fløden) eller råcreme: Pisk to æggeblommer med sukker til det er hvidt og skummende, vend piskefløde i.


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

2 svar til “Kanin i kål, polenta med svampe”

 1. krkr Avatar
  krkr

  Det er meget modigt at invitere gæster på en ret af netop dén ingrediens, de hader mest. Går ud fra, at der er et indbygget håb om at omvende i denne gestus. Jeg var f.eks. gæsten/offereret, der er omtalt i ovenstående som Kaninfrygteren. Blev dog positivt overrasket over smagen. Bliver dog aldrig gnaverens bedste ven. Men hvordan tager jeg hævn, når nu du kan indtage enhver råvare med velbehag? Er der mon ikke bare en lille bitte ting, du ikke er så vild med? Knus K

   

   

 2. Mogens Bisgaard Avatar
  Mogens Bisgaard

  Det er sådan set et princip, jeg har! Jeg nægter at tro, at der er noget, nogen ikke kan lide. Så hvis jeg hører om det, skal det straks efterprøves.

  Jeg spiser ganske rigtigt alt – men jeg har et problem med visse tilberedningsfomer. Prøv fx at servere en meget, meget kogt gulerod for mig – eller meget, meget kogt rosenkål.

  Nåja: Fløjsgrød. En grød af hvedemel og sødmælk. Serveret med smørklat og saftevand. Fy for den. Og jeg er nu ikke glad for grød i det hele taget – med mindre den bliver gejlet op som den polenta her. Det er sgu ikke mad.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *