Exit Omega Plus

Efter at have ofret mellem syv og ti millioner kroner på udvikling og markedsføring af Omega Plus, brød med tilsat Omega 3-fedtsyrer, trækker Kohberg brødet tilbage fra markedet, skriver Ingeniøren i dag. Efter denne bloggers opfattelse er det ikke et øjeblik for tidligt! Brødet var et klassisk eksempel på et produkt, der udnytter os almindelige indkøbsvognsskubberes forvirring og uvidenhed. Nu er det væk fra hylderne – og jeg vil ikke savne det.

Forbrugerrådet har bl.a. regnet ud at man, for at dække det daglige behov af omega 3-fedtsyrer skal spise 1400 gram rugbrød. Men den udregning mener jeg nu er lidt misvisende: For meningen bør jo faktisk ikke være, at man skal spise mere for at få dækket sit behov. Man skal i stedet spise det rigtige. Og mange af os – jeg selv ingen undtagelse – kunne nok godt tåle i stedet at spise lidt mindre.

Omega 3-fedtsyrer er såkaldte essentielle fedtsyrer. Det vil sige, at de er nødvendige, bl.a. for vækst og immunforsvar. Men vi kan ikke selv danne dem – derimod kan vi godt finde dem i naturen, og vi kan godt omdanne andre såkaldt flerumættede fedtsyrer til omega 3-fedtsyrer.

Vi har altså to muligheder: Enten skal vi spise mad, der fra naturens side indeholder omega 3-fedtsyrer, eller vi skal spise mad, der indeholder andre flerumættede fedtsyrer. Fisk indeholder omega 3-fedtsyrer – og mange planteolier (fx raps- og olivenolie) indeholder flerumættede fedtsyrer, vi kan omdanne til essentielle fedtsyrer.

Vi har derimod efter min mening ikke den mulighed at tilsætte omega 3-fedtsyrer til fødevarer, hvor de ikke hører hjemme. Jeg vil ikke have det tilsat mælken og jeg vil ikke have det tilsat kødet – jeg vil i det hele taget ikke have, at min mad skal beriges.

Jeg vil derimod meget gerne have omega 3-fedtsyrer, der forekommer naturligt i mælk, naturligt i æg, naturligt i svinekød: Såfremt køer, høns og svin ikke kraftfodres med sojaskrå (affald fra sojaolieproduktionen) – men i stedet får græs og i det hele taget foder, der minder mere om det, dyrene ville spise i naturen (fx som det er tilfældet med økologiske produkter). Og jeg vil meget gerne have olivenolie og fikse og færdige omega 3-fedtsyrer fra fisk og skaldyr – helt uden bistand fra kemiingeniører!

PS: Jeg venter forresten stadig på at Kohberg også fjerner den ulideligt sukrede Bamsebolle fra hylderne – det er vel det mindste, de kan gøre hvis deres deltagelse i projekt fuldkorn skal være andet end et markedsføringsstunt!


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *