Ratatouille

Ratatouille [rat – a – too – ee]. En grøntsagsret fra Provence. Men nu også en film om en rotte. En rotte, der kan lave mad og drømmer om at blive kok på en fransk restaurant. Og en rotte, der nægter at spise affald:

Rotten Remy ender på restauranten Gasteau, hvor han bliver beskyttet af opvaskeren, Linguini, mod at han lærer ham at lave mad. Grundlæggeren, Auguste Gusteau, er rotten Remys kulinariske helt. Filmens skurk – for sådan en er der jo – hedder Skinner. Skinner har, skriver Disney på hjemmesiden:

» … assumed control of the restaurant and business when the great chef died without an heir, and promptly set about exploiting the Gusteaus reputation with an extensive and mercenary line of Gusteau-branded products, from pizzas to frozen burritos. Hes driven the restaurant, once a temple of culinary art, into a profitable but soulless meal machine.«

Skinner er selvfølgelig opkaldt efter adfærdspsykologen B.F. Skinner. Ud over at have lagt navn til rektoren i Simpsons, husker man ham i dag bedst for en positiv holdning til adfærdskontrol. Fra the air crib, populært kaldet en skinner box, et apparat, der gør det lettere at opdrage børn, frem til grundlæggelsen af metoder til styring af organisationer, organisational behaviour management.

Alt sammen på basis af radical behaviorism, der operer med belønning og straf som hhv. adfærsfremmende og adfærdshæmmende stimuli. Uden at fortolke alt for meget, vil jeg vove at påstå, at de fleste større fast food-kæders marketingafdelinger har et vist kendskab til Skinners teorier. Det er i hvert fald sjældent, fast food bliver fremstillet som andet end en belønning, endsige en adfærdsfremmende faktor. der er velkendte, når man markedsfører junk-food som belønning.

Aner man en smule systemkritik fra Disneys side? Det må være rent tilfældigt – men det vil glæde mig, hvis det er så, for Disney-figurernes navne finder man ellers alt for tit forbundet med junk-food af den type, den let buttede rotte spiser i teaseren: Man spiser det, men ved ikke, hvad det er.

Filmen synes at være en ganske almindelig Askepot-historie. Men den handler jo om mad … Der er dansk premiere den 5. oktober. 


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *