Smag på Danmark

I aften tager DR TV hul på en ny serie om danske råvarer og specialiteter: Smag på Danmark. Værten er Claus Meyer, der i starten af halvfemserne var med til at bringe den danske, kulinariske revolution ud i de danske hjem. Meyer er, måske fordi han ikke er uddannet som kok, en af de gode formidlere, jeg efterlyste i går. Derfor er jeg da ganske givet at finde foran skærmen i aften klokken 20.30.

De danske specialiteter omfatter bl.a. grøntsager fra Samsø, moskusokse fra Grønland, rejer fra Rømø og salt fra Læsø. Programserien er produceret af Tellus Works som led i en serie om New Scandinavian Cooking, der også omfatter programmer med den svenske tv-kok Tina Nordström og norske Andreas Viestad. Der er meningen, at serien også skal vises på det amerikanske PBS (Public Broadcasting System).

Meningen er der ikke noget i vejen med: Landet bugner jo af herlige råvarer – og leder man længe nok, kan man også finde fremragende specialiteter, sågar nogle, der ikke findes magen til i resten af verden (pølser fra Sønderjylland, røgeost fra Fyn, skaldyr fra Limfjorden osv. osv.).

Problemet er bare, at det hidtil har knebet med at få folks øjne op for specialiteterne: Vi indkøbsvognsskubbere efterspørger ikke lokale råvarer og specialiteter. Det er der flere grunde til.

Hvis man skal finde frem til egnsretterne, skal man lede efter de små specialbutikker. De mindre producenter har sjældent økonomiske ressourcer til at tiltvinge sig så meget som en hyldemilimeter hos de store supermarkedskæder.

Jeg synes personligt ikke, det tæller med, at Arla sælger smør med Læsø Sydesalt. Smørret bliver ikke bedre af den grund – om sommeren er det fx stadig blegt og trist og man kan, hvis man lægger øret til pakken, høre lyden af 25.000 udpinte køer, der årligt falder døde om i staldene

Jeg vil heller ikke nævne de mange andre produkter, der har gjort smørret selskab på supermarkedernes hylder. Onde tunger vil vide, at saltsyderne på Læsø må importere salt fra middelhavet for at holde trit med efterspørgslen.

Disse produkter betyder nemlig kun, at producenterne eller deres rådgivere har skimmet Rolf Jensens pseudoakademiske The Dream Society. De tror, at hvis man tilsætter en smule af et produkt, der er fremstillet efter håndværksmæssige traditioner, har man selv del i den gode historie.

Forhåbentlig vil en ny, mere bevidst generation af indkøbsskubbere lære at kende forskel på de historier, der reelt har et indhold og de, der ikke har.

Og forhåbentlig vil en ny, mere bevidst generation af fødevareproducenter skubbe den forstenede andelsbevægelse af tronen. 

I dag er vi for det meste tvangsindlagt til at høre på idioti. Som fx når mejeriforeningens Bruxelles-lobbyist Hans Bender til Politiken sidste år i anledning af feta-sagen, fornægtede EUs PDO-mærkning med bemærkningen: »det ender jo med, at Pizza kun kan laves af folk i Pisa«. Bagefter kan vi konstatere at Danmark så sandelig heller ikke ligger i toppen her. Men hvem ved? Det ændrer sig måske, så vi fremover kan høre intelligente folk med en stolthed over det, de laver udtale sig om danske råvarer og specialiteter?

Heldigvis viser der sig lys i kimingen. Programmer som Smag på Danmark vil formentlig få flere til at åbne øjnene for danske råvarer og specialiteter – og vel at mærke råvarer og specialiteter, hvor det er produktet, der fortæller historien, og ikke reklamebureauet. 

For det første vises Smag på Danmark på DR1. En kanal, hvor programmer om mad har været bandlyst siden DR2 blev oprettet. Indslag om mad har været begrænset til Rabatten, hvor rådene ikke altid har været helt spiselige for denne blogger (som særlig gyseligt husker jeg et råd, der handlede om at tilsætte mere mel til bearnaise-pulveret).

For det andet er der så småt begyndt at vise sig en interesse for varer, der er produceret med gode, håndværksmæssige traditioner. Læg fx mærke til en af prisvinderen fra sidste års Madfestival i Tivoli – Ålbæk Specialiteter – hvis pølser og bacon efterhånden dukker op flere og flere steder, og som må give konkurrenterne kolde fødder.

Og endelig er en af de vigtigste – jeg fristes til at sige tekniske handelshindringer – blevet fjernet i april. Folketinget indførte i 2006 en regel, der påbød fødevarevirksomheder i en landsdel at søge autorisation til at sælge i hele EU, hvis de ville sælge i en anden landsde. Den regel blev ophævet i april 2007 – og tak for det.

Smag på Danmark – med Meyer
Premiere tirsdag den 8. maj kl. 20.30 på DR1


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *