Glemt hovedret: Fyldt hvidkål

En kæmpekåldolmer! Rettens kælenavn er fyldt general. Man kan jo lave den som en hyldest til det festglade bonghovede, forsvarschef og vildsvinejæger Helsøe. Tag jer ikke af at det måske lyder lidt besværligt. Det er det faktisk ikke.

Retten egner sig fint til efterår eller tidligt forår, hvor det stadig er halvkøligt og man har brug for noget, der giver lidt varme i kroppen. Til fire-seks personer skal du bruge:

  • Et hvidkålshovede på ca 2-2½ kg
  • ½ kg flæskefars – i supermarkederne kan du få svinekød fra producenter, der har en aftale med dyrenes beskyttelse. Kødet er af mærket Friland og reglerne for produktion af frilandsgrise antyder, at der ikke er tale om bevidstløs factory farming.
  • 2 æg
  • 2 mellemstore løg
  • Mælk
  • Rasp (eller mel)
  • Salt, peber, karry

Rør en almindelig frikadellefars af kød, æg, finthakket (eller revet) løg, mælk, rasp (eller mel), salt, peber og (mit lille smagsforstærkende trick) en-to tsk karry. Lad farsen hvile mens du ordner kålen.

Skær et låg af kålhovedes “fodende” og hul det ud, så der er en væg på 2-3 cm tykkelse. Brug en ske – det er nemmere end du tror, og du får masser af kål, som er lige til at stuve, bruge i coleslaw eller hvad du nu har lyst til.

Fyld farsen i kålhovedet, bind det om med bomuldssnor og læg det i en gryde og fyld vand på til det næsten dækker kålhovedet. Kog det op og lad det koge roligt i 2½-3 timer.

Skær kålhovedet i både og server med kogte kartofler, en sovs af kogevandet – selvfølgelig med øl til.


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *