Sundhed og slowfood

ZDFs ugentlige ervhervsmagasin WISO har i mad på programmet i aften (19:25-20:15). På programmets hjemmeside er der et interview med videnskabsjournalisten Ulrike Gonder om sammenhængen mellem slow food og sundhed. Hun mener slow food har gode løsninger på nogle af de problemer, vi har i vores tid, herunder overvægt. For man kan ikke bevare vægten og et sundt forhold til det at spise, medmindre man vælger mad lødig mad af god kvalitet:

»Det handler i første omgang om at gå efter de regionale produkter, der er truet af udryddelse, om at foretrække traditionelle produktionsmetoder og om at se sig om efter den bedste kvalitet. Herunder skal man selvfølgelig vælge produkter uden smagsforstærker og kunstige aromar og hvor brugen af tilsætningsstoffer er begrænset til det højst nødvendige«

Artiklen på ZDFs hjemmeside handler i bund og grund også om SOLE-food (BØLE-mad). Og den peger realistisk nok på at virkeligheden i kantinerne, i cateringsektoren og i store dele af restaurationsbranchen måske er svær at ændre med det samme. Her spiller logistiske hensyn ind.

Men i det daglige skal vi igen begynde at vænne os til at handle lokalt, mener Ulrike Gunder: Bl.a. fordi de lokale grøntsager og frugter ikke skal transporteres over så lange afstande og derfor kan høstes når de er modne – noget, der ikke alene gavner miljøet men også velsmagen.

Og Ulrike Gunder har en pointe, når hun siger, at hvis man først er begyndt at spise slow, har man ikke længere lyst til fast food. Det smager simpelthen ikke så godt mere.

Og når Gunder påpeger at 90 % af den mad, der spises i Tyskland indeholder tilsætningsstoffer af en eller anden slags, kan det direkte overføres til danske forhold. Konserveringsmidler er ikke det værste.

Men aromaer og smagsforstærkere kan skabe et forvrænget billede af virkeligheden og give os forbrugere – og vores børn – de forkerte smagspræferencer.

Dermed er de med til at ødelægge madkulturen. For ligesom god mad kan fratage en lysten til dårlig mad, kan dårlig mad fratage en lysten til den gode:

De fleste har vel hørt historier om børn, der foretrækker Stryhns eller Beauvais frem for den hjemmelavede leverpostej eller bearnaise. Er vi først vænnet fra, bliver det svært at få madkulturen tilbage.

WISO, ZDF
Mandag d. 12. marts 19.15-20.25


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *