Frikadeller, rødkål, brun sovs

Det var tyrkiske lejesoldater, som deltog i den store nordiske krig 1700-1720, der introducerede frikadellen i det nordiske køkken. Sådan lyder en af de mange skrøner om frikadellens historie. Sand eller ej: Frikadellen har ikke nogen speciel dansk oprindelse (eller köttbullan nogen svensk for den sags skyld). Og formentlig har den sin oprindelse i middelhavslandenes kofte, via den store nordiske krig eller ej.

En ting ligger dog fast: Frikadellen er fra begyndelsen ikke hvermandskost. Hakket kød er for det første ikke til at håndtere i en privat husholdning. Dels har det en meget kort holdbarhed, dels tager det meget lang tid at hakke kød –  i hvert fald før kødhakkemaskinen kom til og blev allemandseje. Det skete med industrialiseringen fra slutningen af 1800-tallet.

Nogenlunde samtidig begyndte frikadeller af svinekød at blive populære: Noget skulle man jo gøre af det svinekød, man ikke kunne sælge til englænderne. Og de er stadig populære: Noget skal man jo gøre af det svinekød, man ikke kan sælge til japanerne.

Til fire personer skal du bruge trekvart kg blandet kalv og flæsk (jeg købte mit hos Nørrebros sidste haram-slagter, 89-årige Erik Borum på Jagtvej). Rør kødet med fire æg, salt, peber, tre finthakkede løg (foodprocessor, rivejern eller en skarp kniv – jeg er doven og brugte rivejern), salt peber og rasp til det hænger sammen,

Jeg bruger altid et lille ekstra trick: Jeg tilsætter et par tsk karry. Det giver dellerne en »varm« smag. De skal ikke smage af karry, men der skal være en lille je ne sais qoui. Det gør også, at man kan drikke mere af det øl, der selvfølgelig serveres til frikadeller. Rør sammen, lad farsen hvile mens du forbereder tilbehøret, og steg dem i smør ved ikke for hård varme.

Rør lidt mel ud i det resterende fedstof på panden og lav en opbagt sovs (jeg kan godt høre jer, slanketosser, men I kan rende mig – når jeg skal have deller med brun sovs, skal jeg have deller med brun sovs – det sker cirka tre gange om året) med kødfond – eller det vand, du har kogt kartoflerne i (jeg kogte mine i grøntsagsboullion). Krydr og farv eventuelt.

Rødkål
En lille nem rødkålsopskrift, der ikke er så tung og klistret: Skær rødkål i meget fine strimler. Steg det i smør på pande eller i wok til det falder sammen. Tilsæt rørsukker (til et kvart rødkålshoved skal du bruge cirka en spsk) og glaser rødkålen med det. Tilsæt derefter en spsk balsamico-eddike og lad det hele snurre sammen. Aromatisk sursød, rød og sprød.


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Ét svar til “Frikadeller, rødkål, brun sovs”

  1. sam Avatar
    sam

    Tak for mad. Det smagte deeeeeeejligt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *