Ugens bedste spørgsmål?

Kursussekretær Vibeke Sørensen (34) fra Landbrugsraadets Kursus- og Oplysningsvirksomhed (LOK) stiller ugens bedste spørgsmål i mandagens udgave af organisationens eget, ofte underholdende, tidsskrift FoodCulture – som altså ikke er at forveksle med madkultur:

»Jeg ville lave bøf stroganoff til mine gæster, men opgav, fordi jeg ikke orkede at lave kartoffelmosen selv. Er det muligt at få en god og sund frossen kartoffelmos – ikke pulver – man selv kan lave færdig og måske pifte lidt op?«

Og det er da et godt spørgsmål, som de rare journalister heldigvis kan svare bekræftende på: Det findes! Det er et firma, der hedder Farm Frites, der laver det – men det fås kun i Føtex og Bilka. Farm Frites er et hollandsk firma, og jeg vil gætte på at den kartoffelmos, der omtales i bladet er firmaets Easy Mash. Det er sundere end den kartoffelmos, man selv laver, skriver FoodCulture – og det er tættere på mors mad end pulverkartoffelmos og dertil ikke tilsat aromastoffer. Jamen er det da ikke mageløst!

Vibekes spørgsmål viser for det første, at vi lever i en kultur, hvor madlavning er prioriteret lavt. Og det bekymrer mig. Personligt synes jeg det er en udpræget større fornøjelse at servere et måltid for mine gæster, som jeg selv har ansvar for fra ende til anden – jeg vil nødigt derhen, hvor en så basal ret som kartoffelmos skal overlades til industrien.

Man kan spørge sig selv hvilket forhold Vibekes børn får til deres mad. Hvis de er vænnet til at mad er noget, man tør op og hælder ud af posen, og at ens egen madlavningsindsats kan begrænse sig til at man måske pifter lidt op, ser det sløjt ud for madkultur – og sundhed – her til lands. Er min påstand.

Dertil kommer de sædvanlige spørgsmål om bæredygtighed: Hvor kommer kartoflerne fra, hvordan er de dyrkede, hvor længe er de undervejs til frysedisken i Dansk Supermarkeds butikker?

PS: Hvis det er fedtprocenten, der er problemet, kan man spare på både smør og fløde (som traditionen foreskriver) og gøre som mig – mose kartoflerne med et par spsk. økologisk 18% creme fraiche i stedet for. 

PPS: Er det et spørgsmål om tid vil jeg gentage den gamle traver – der er ingen tid, der er så godt brugt, som den man bruger i køkkenet. Måske har Vibeke børn, som vil synes det er direkte morsomt at lave kartoffelmos!


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Ét svar til “Ugens bedste spørgsmål?”

  1. tingkaer Avatar
    tingkaer

    Vibeke, Vibeke, Vibeke, ak, ak, ak. Besværligt at lave kartoffelmos(!!!). Kartoffelmos ligger nogenlunde i samme kategori som at spege eller koge et æg. Skam dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *