Merguez med couscous og ratatouille

Det er vigtigt at være på god fod med sin slagter. Jeg har to: En halalslagter, som jeg køber lammekød og lammeindmad hos – og en haram-slagter, som jeg køber svine- og hestekød hos (måske er det lige på sin plads at nævne, at haram er det arabiske ord for forbudt – altså modsat halal, som betyder tilladt – og ordene bruges ikke kun om mad). Begge slagtere kender mig – efter jul er min halalslagter næsten bekymret, fordi han ved, at jeg har været på svinediæt en måneds tid. 

Det er især vigtigt at være på god fod med slagterne, når man som jeg er træt af supermarkedernes temmelig monotone valg af udskæringer. Jeg gruer for den dag, slagterne forsvinder. Så er vi forvist til stalddørssalget eller til at blive medlem af en græsningsklub (hvad hedder det mon, når det er svin?) hvis vi vil have anderledes udskæringer – eller bare lidt frihed over hvordan vi vil have vores kød skåret ud.

I dag valgte jeg merguez fra halal-slagteren. Det er små, marokkanske lammepølser, krydret med spidskommen, hvidløg og eventuelt chili. Pølserne fik et par prik med en gaffel – der er en del fedt i merguez, og det skal løbe ud, hvis man ikke vil have at pølserne eksploderer under stegningen, så man har fornøjelsen af at fjerne lammefedt fra væggene. Det rækker med cirka fem pølser pr person. Pølserne skal stege til de er hårde, cirka fem minutter på hver side.

Til pølserne serverede jeg en ratatouille, en grøntsagsragout fra Provence, som jeg gav et mellemøstligt pift: Steg to røde pebre i olivenolie til de er bløde, tilsæt to løg i skiver og to hakkede fed hvidløg og steg videre til det hele er blødt. Krydr med spidskommen. Tilsæt derefter en halv aubergine i tynde skiver, og når den er begyndt at blive blød, to squash i skiver. Slut af med to store, hakkede tomater – og der rundes af med hakket koriander.

Til det hele serveres couscous – en kop couscous udblødes fem minutter i to kopper hønseboullion.


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

2 svar til “Merguez med couscous og ratatouille”

 1. marianne-c Avatar
  marianne-c

  Hej Mogens

  Dejligt at læse om din fornøjelse ved godt kød. Jeg fandt dit skriv ved at søge på merguez, fordi vi netop har aftalt med vores slagter at vi skal have ham til at producere nogle til os af kød fra egne dyr. Så ideer til hvad man kan spise sammen med dem er meget velkomne.

  Kogræsserlaug er der mange af rundt omkring, som du skriver, men fælles-eje og pleje af grise til slagt har jeg ikke hørt om. Der må man nok henvende sig til sådan nogle som os der har lidt mere end til eget forbrug. Du skal være velkommen, se mere på http://www.lille-stubbeland.dk

  Marianne Christensen

   

 2. Mogens Bisgaard Avatar
  Mogens Bisgaard

  Hej Marianne –

  Jeg er lidt tændt på ideen om CSA, community-supported agriculture. Altså hvor en gruppe mennesker finansierer et landbrug og dermed selvfølgelig også får del i afgrøderne.

  Jeg tror det kunne blive en måde at overleve for de af os som ikke bare vil leve af unilever-monsanto-mad, og i hvert fald udgøre et intelligent modspil til tanken om "corporate farming".

  Jeg er ikke velsignet med en bil – og er lidt afhængig af at maden kommer til mig (farmers markets fx). Men for dælen – I har jo et rigtigt landbrug! Hurra (og hvis jeg hører om nogen penge i et offentligt system til csa-udvikling, må jeg så skrive til dig?).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *