Genmodificeret ris på markedet uden godkendelse

Det amerikanske landbrugsministerium, USDA, har meddelt at partier af amerikansk, langkornet ris er forurenet med genetisk modificeret majs, der ikke er testet og fundet egnet til menneskeføde. Det drejer sig om stammen Liberty Link 601, der er modificeret til at være modstandsdygtig over for plantegifte.

Det er kemikoncernen Bayer, der selv har henvendt sig til USDA og gjort opmærksom på fejltagelsen – efter at kooperativet Riceland havde gjort opmærksom på at de havde fundet LL601 i deres ris flere forskellige steder.

Bekymringen går ikke så meget på om risen er skadelig for mennesker – der er i forvejen genetisk modificerede GM-produkter i langt størstedelen af de industrielt fremstillede fødevarer: i USA drejer det sig om 70% af alle varer – men på om de egenskaber, risen har fået indbygget via genmanipulationen, vil kunne sprede sig til andre rissorter og den betydning det vil kunne få for diversitet og bæredygtighed.

Samtidig kan man stille spørgsmål ved effektiviteten af den egenkontrol, der også er fundamentet for de amerikanske myndigheder: Kan man blindt stole på at virksomhederne indberetter deres aktiviteter? Og kan man stole på USDA? For faktum er, at Riceland fandt LL601 i januar – og først nu bliver offentligheden gjort opmærksom på forholdene.

Greenpeace har udsendt en advarsel og opfordret lande, der er kritiske over for GMO til at boycotte amerikanske ris – en opfordring, der indtil videre er blevet fulgt af Japan.

Det er, i parentes bemærket, måske ingen overraskelse: Japanere har et kulturelt betinget nært forhold til ris – sho, en måleenhed for ris, er fra gammel tid målestokken for velstand i Japan, ligesom ris var møntfoden før i tiden – hvorfor ris er forbundet med ære og importen af amerikanske ris i forvejen sidder løst på stilken.

Kilde: AlterNet


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *