Couscous som paella

En traditionel paella består af et utal af ingredienser. Basis er ris, og fyldet kan være kylling, kanin, fisk, skaldyr og forskellige grøntsager. Det er en meget taknemlig ret. Og det tror pokker, for rettens navn er nemlig i familie med det arabiske baqyiah, som betyder – rester. Det er en biksemad med rødder helt tilbage i det mauriske rige. Derfor er det vel også nærliggende at lave en variant med en anden base end risen: Nemlig couscous.

Couscous er spredt til hele middelhavsområdet takket være araberne. I dag fremstilles couscous mest af durumhvede – det er en slags pasta – men tidligere var det et restprodukt fra hjemmekværning af mel og blev fremstillet af de dele af kornet, der var for hårde til de primitive stenkværne.

For at lave en paellasalat med couscous skal man til fire personer bruge:

 • 250 gram chorizopølse
 • 1 dl finthakket skalotteløg
 • 3 fed hvidløg
 • 1 lille glas hvidvin (eller tør sherry)
 • 400 ml hønseboullion
 • 125 gram friskbælgede ærter
 • ½ kilo rejer (med skal)
 • 250 gram kammuslinger
 • 125 gram oliven med fyld af rød peber
 • 1 rød peberfrugt
 • Saften af en citron
 • Olivenolie
 • Safran
 • 250 gram couscous
 • bredbladet persille
 • Cayennepeber
 • Salt og peber

Skær chorizopølsen i tern og steg dem i olivenolie sammen med skalotteløgene. Pølsen skal være let ristet, men løgene må ikke være brændte. Tilsæt et hakket fed hvidløg og steg videre et minuts tid. Tag det af varmen og hæld det i en skål.

Kog rejerne, kammuslingerne og ærterne i en blanding af hønseboullion og vand. Ingen af delene må få for længe. Tag delene op med en hulske, læg dem i en skål og dryp med citronsaft.

Tilsæt nogle tråde safran til kogelagen – safranen skal nulres mellem fingrene for at få farven frem. Tilsæt derefter couscousen og skru ned for svag varme eller sluk helt, mens couscousen svulmer op og bliver færdig. Rod op i den med en gaffel.

Til sidst blandes alle ingredienserne sammen med et par spsk hakket persille, en finthakket rød peber, skivede oliven og en dressing af citronsaft, olie, eddike, salt, peber og cayennepeber.

Serveres med brød og citronskiver.


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *