Pig Business på Food Festival

Det forrige indlæg her på bloggen handlede om Food Festival: Food Festival har fravalgt kritik af fødevaresystemet til fordel for en fejring af det eksklusive, var min påstand. Påstanden begrundede jeg i, at vi (Slow Food) havde fået at vide, at vi ikke måtte vise filmen Pig Business i festivalen biograftelt – med den begrundelse, at den var for kritisk.

Begrundelsen blev senere ændret til at filmen ikke passede ind i biografteltets koncept, som er, at man skal kunne komme ind, slå sig ned i en sækkestll, hvile fødderne lidt, og så fortsætte ud på festivalen igen.

Men efter en del debat både på nettet og via email lykkedes det os alligevel at få lov til at vise filmen – den bliver vist lørdag den 8. september fra kl. 17.-19. i biografteltet. I forbindelse med visningen er der en debat med publikum om emnet: “Hvad er egentlig prisen for billigt svinekød” og om det medansvar, vi som konsumenter har for svineproduktionen.

Vi har inviteret Rune Klingenberg, som er medforfatter til bogen Kød – en antologi, Mikkel Friis-Holm Ottesen, som ud over at være en af verdens bedste chokolademagere, også er medlem af bestyrelsen i Slow Food Odsherred og en meget skarp debattør med markante holdninger, når det gælder etik i fødevareproduktionen. Derudover er danske svineproducenter repræsenteret ved Poul Lang (Hindsholmgrisen), Christian Hansen (Ryderne)og en endu ubekræftet repræsentant fra en af de store, danske svineproducenter. Debatten er arrangeret af og modereres af Katrine Klinken, Slow Food København Nordsjælland, og Rie Boberg, Slow Food Odsherred.

Hvorfor har det så været så vigtigt at få filmen vist? For mig personligt er der ingen tvivl om at man skal benytte enhver lejlighed til at fastholde fokus på de “faktiske forhold i jernindustrien”. På sidste års MAD Foodcamp var der faktisk plads til kritik: Der var stillet rundballer op forskellige steder på pladsen. Her kunne man fx høre Søren Wiuff fortælle om hvorfor han forlænge siden opgav at levere til supermarkeder, og man kunne høre Mette Helbæk og Flemming Schiøtt Hansen fra Din Baghave fortælle om hvordan det danske afgiftssystem reelt er med til at forhindre den almindelige forbrugers adgang til gode grøntsager fra små producenter.

Den åbning for debat kunne vi ikke finde i programmet for Food Festival i Århus. Og det bekymrede os lidt. For det er i teorien meget vel, at man arrangerer en festival for at vise det bedste i dansk fødevareproduktion frem – hvis det altså handler om eksportfremme.  Men hvilken bedre mulighed end en folkelig festival er der for også at diskutere bagsiden af vores fødevareproduktion – for hvis man går til stålet, er det bagsiden, der fylder mest, det er bagsiden, altså den del af produktionen, der konkurrerer på pris, der tærer mest på ressourcerne (det være sig de naturgivne som de menneskelige).

Hvis vi for alvor vil have ændret vores fødevaresystem (fx have os til at spise sundere og producere og forbruge mere bæredygtigt), er det ikke nok at holde et billede op af idealerne – man skal også oplyse om hvorfor det er nødvendigt at spise anderledes, at tænke på maden anderledes end de fleste gør i dag.

Måske kan vi bevæge os derhen, hvor vi bare får halvtreds mennesker til at tænke sig om en ekstra gang inden de stopper svinekam til tredive kroner kiloet i kurven.


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

2 svar til “Pig Business på Food Festival”

  1. anjoe Avatar

    Du er godt nok lidt spøjs, skal jeg mene, for her på Lolland, hvor jeg har boet i mere end 12 år, har jeg dæleme da aldrig stort set kunnet købe en svinekam til 30 kroner kiloet. Prisen er pænt højere, selv i et supermarked…

    Fører sig frem, ja det gør du sgú, og det virker i længden lidt trættende. Jeg skrev tidligere f.eks. om morgenmadsprodukter – Havrefras bragte dagblade frem som værende lig med frugtyoughurter sukkermæssigt, 100 gram det ene og det andet, og jeg spurgte dig så om, hvordan det portionsmæssigt ville se ud. Selv ser jeg en deciliter frugtyoughurt kontra vægtmæssigt samme med Havrefras, og så holder dit regnskab skunte mere. Jeg spiser gerne Havrefras sammen med A-38, plus eventuelt lidt ekstra kræs, og det mætter godt 🙂 Du kontra giver indtryk af, at morgenmad skal være specialiteter, for at livet kan blive langt og godt; ditto samme hvad alt andet menneskeføde angår.
    God appetit 😀

  2. Mogens Luftmensch Bisgaard Avatar

    Nej, svinekam er nok lidt dyrere – den billigste jeg umiddelbart kunne finde i denne uge er 17,95 halvkiloet (36 kroner kiloet med svær og ben, SuperBest). Men pointen er at man ikke KAN lave svinekød, der koster så lidt. Foder, arbejdslønninger osv.. Jeg husker ikke du har skrevet om morgenmadsprodukter … og spiser gerne fuldfede surmælksprodukter med gryn på (uden sukker). Og mere en en deciliter ad gangen. Gu fører jeg mig frem. Og måske bliver det trættende, men så skulle du bare prøvet at være indeni mig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *