Al den snak om torvehaller

torvehallerneFørste weekend i september åbnede Københavns torvehaller – eller Torvehallerne KBH, som de vistnok officielt hedder. Og siden da har debatten været ganske løssluppen:

»Det skulle have været masser af udendørs stader med æbler, blommer og vilde svampe fra Danmarks regioner, og folk der solgte ti bananer for en tier. I stedet er der nærmest tomt mellem de to haller«

Sådan sagde arkitekten bag det – meget flotte – areal, Hans Peter Hagens, til Politiken i slutningen af september. I samme avis kunne man læse en masse læserkommentarer, der groft set kunne koges ned til:

For mange cupcakes. For få grøntsager.

Torvehalschef fra Niels Lønborg Brandt fra Jeudan var tidligt ude med et modsvar: Det er svært at få regionerne og bønderne ind, fordi vi går vinteren i møde. Og: Det er nødvendigt at have mange etablerede i Torvehallerne, fordi »Vi kan ikke fylde Torvehallerne, hvis vi kun sælger flækkede røgede færøske fårehoveder«.

Meget vel.

Personligt havde jeg selvfølgelig glædet mig til noget, der kunne udvikle sig til et udvidet Farmers’ Market og noget i retning af en svensk salutorg, altså en lettere anarkistisk markedsplads, hvor lokale bønder og madhåndværkere falbyder deres varer.

Jeg er nemlig fucking ligeglad med ti bananer for en tier.

Og jeg er lige så fucking ligeglad med cupcakes.

Allerede på åbningsdagen gik det galt. Efter at have most mig gennem folkemængden, endte jeg ved en indendørs grøntbod, hvor jeg fandt de kenyanske grønne bønner og de hollandske tomater, der er afbildet herover.

Udenom mig stod en kødrand af mennesker, der vel nærmest udtrykte den danske folkesjæl, idet de samstemte:

Nåh, det er jo ikke dyrt.

Åbningsdagen var i september. Og jeg ved (idet jeg køber mine grøntsager direkte hos landbrugeren), at september er højsæson for bønner. Min bønneproducent leverede i løbet af efteråret snitbønner, grønne bønner, gule voksbønner, hestebønner og borlottibønner.

Jeg gik derfra, lettere frustreret – og købte på vejen hjem et kg æggeblommekartofler fra Wiuff hos Din Baghave.

Men jeg skyder ikke på Torvehallerne KBH. Det er flot, de er der. Og darwinbevares, der er da også fine butikker imellem: Fiskehandlere, fx. Hele to styk – i en by, hvor frisk fisk ellers ikke er til at opdrive. Og ost af både dansk og udenlandsk oprindelse.

I efterårsnummeret af Gastronomica har Wendy Mac Naughton en smuk lille tegnet artikel om vilkårene for producenterne på Farmers’ Markets i San Fransisco (Meanwhile: San Francisco Farmers’ Market Farmers in Their Own Words). At drive en stand på et marked er en »Family Business«: Hele familien er involveret i at drive gården og bemande markedspladsen (som typisk er åben en dag om ugen).

Når Torvehallerne KBH ikke kan tiltrække bønderne – og når det ikke er lykkedes at fastholde Din Baghave – er det et økonomisk og et strukturelt spørgsmål, ikke et spørgsmål om sæson og »performance«.

Indtjeningen på landbrugene er simpelthen ikke stor nok til at aflønne de to personer, der skal til, for at bemande en stand i Torvehallerne KBH.

Hvad der så skal til, hører jeg?

Tjo. Måske en fødevarepolitik, der fremmer afsætningsmulighederne for lokalproduceret grønt, fx ved at regulere momstaksterne eller

Måske en husleje- og udlejningspolitik hos Torvehallerne KBH, der gør udlejningen mere fleksibel (lej en stand for en dag ad gangen).

Og måske det sædvanlige: En mentalitetsændring hos forbrugerne. Grøntager skal ikke være billige, de skal koste det, det koster at brødføde en grøntsagsproducent.

Indtil da, må jeg desværre erkende, er Torvehallerne KBH ikke et sted, jeg kommer til at lægge ret mange af mine hverdagsindkøb.

Indtil da er Torvehallerne KBH først og fremmest et meget stort cupcakeoutlet.


Udgivet

i

,

af

Tags:

Kommentarer

8 svar til “Al den snak om torvehaller”

 1. Ivan K Avatar

  …godt at se skrivekrampen fordampe. Jeg inspicerer selv de omtalte haller i kommende weekend; måske får jeg lyst til en kage på vejen?

 2. Mogens Bisgaard Avatar

  Lissåstille fordamper den. Hallerne er som sådan gode nok. Og det er fint, de står der – de har været til debat lige siden jeg flyttede til byen i ’96.

  Der er bare det der med grøntsagerne – og det er sgu ret væsentligt.

  Man kan få Kenyanske bønner i alle supermarkeder og cupcakes hos alle de moderne konditorier.

  Kan hænde vi ses til en omgang PIK på lørdag?

 3. Lise Avatar

  Jeg kommer heller ikke til at lægge mange hverdagsindkøb i Torvehallerne, men til gengæld har jeg opdaget, at jeg rigtig godt kan lide at sidde der – helt alene med min iPad og en kop kaffe. Og en cupcake, gudjød’me.

  Og så har jeg før eller efter kaffen handlet lidt forkælelse til mig selv, når jeg nu var der og blev ramt af den gode stemning. Det skal lige nævnes, at jeg normalt ikke går på café alene, så stedet har fået mig til at gøre noget, som jeg ikke plejer at gøre. Det er vel også en bedrift… 🙂

 4. Mogens Bisgaard Avatar

  Af en eller anden grund kommer jeg pludselig til at tænke på Walter Benjamins »Das Passagen-Werk«. Og Poe’s »The Man of the Crowd«. Man er jo aldrig helt alene i Torvehallerne …

 5. Mathias Avatar
  Mathias

  Torvehallerne? Troede at det nye navn var officielt!? Gourmethallerne.. Var, er og forbliver skuffet over det sted! Hvorfor tage på inspirationstur – rundt på alle de fantastiske markeder i sydeuropa, for at lave Magasin-deluxe?? ÅHHH…aaargh! Typisk dansk! (hader mig selv for at sige det igen, igen). Go dag til jer alle

 6. Mogens Bisgaard Avatar

  Jeg kommer af og til i kredse, hvor man gerne vil ændre dansk madkultur og revolutionere det hele.

  Der er altid en eller anden, der foreslår en »studietur til Italien eller Spanien, hvor de virkelig forstår at lave markeder«.

  Folk har virkeligt svært ved at se i øjnene, at vi ikke har en struktur, der tillader den slags i permanent form – og at det er lige før, vi heller ikke har en økonomisk struktur eller et indkøbsmønster, der tillader det bare et par timer om lørdagen.

  Vi har masser af gode råvarer og gode producenter, som de fleste af os aldrig ser.

 7. Rasmus Holmgård Avatar
  Rasmus Holmgård

  Det pisser mig af altid at skulle høre på den der dødtriste, danske jantelovs-snobben-nedad-x-factor-mania om, at alt, der er gjort noget ekstra ud af, per definition er elitært og folkefjendsk og venstreorienteret smagsdommeri. Kommentarer som Mathias’ ovenfor.

  Selvfølgelig skal Torvehallerne være mere bevidste om kvaliteten (og dyre og gourmetagtige, om man vil) end de fleste af byens andre detailudsalg. Den bevidsthed er hallernes eksistensberettigelse – med eller uden tilstrækkeligt udvalg af politisk og æstetisk korrekte bønner.

  Torvehallerne har fra første dag været en kærkommen prygelknabe for velbjergede vesterbrogastronomer, som har fundet en ny knage at hænge deres prætentiøse madaktivisme på. Men sandheden er, at Torvehallernes udvalg og etiske og kulinariske ambitioner ikke har nogen rimelig plads på top-100-listen over fødevarerelaterede problemer i og omkring København. Hallerne er bare mægtigt synlige, selv for det utrænede øje, og derfor genstand for enorme mængder hysteri og brok.

  Nå men, altså, Mogens, det er ikke en kommentar til indholdet af dit indlæg, som jeg er ret enig i, men måske til overskriften og til den måde alle diskussioner om Torvehallerne altid ender på. Det skal ikke kun Jeudan gøre bedre. Det skal vi alle sammen.

 8. Mogens Bisgaard Avatar

  Jeg siger ikke, det ikke skal være elitært! Jeg er glad for at der endelig er kommet et sted, hvor man som almindelig borger kan få en blok foie gras, en røvfuld pruneau d’agen og en kop double creme.

  Plus at der er fiskehandlere, som ser ud til at have en rimelig kvalitet (så er det bare en skam, jeg indtil videre har min egen velfungerende fiskeforsyning).

  Og slagtere, der da i hvert fald er velbesøgte (jeg har Pers Griseri, Guldbergslagteren og Christiansen på Jagtvej, der tilsammen kan det meste).

  Jeg er bestemt ikke ude efter ti bananer for en tier, det var der rigeligt af før.

  Jeg siger, at man godt kunne have gjort sig den samme omhu i udvælgelsen af grøntsortimentet – OK, der er en lille bod med øko-grøntsager indendørs, der sidst jeg var forbi førte Kiselgårdens og Søris’ grøntsager.

  Man kunne måske have gjort sig nogle strukturelle overvejelser om hvordan man får de gode, lokale, grøntsagsproducenter repræsenteret, så det ikke bliver de kenyanske bønner, hollandske tomater, og darwindødemig, tyske selleri, der dominerer grøntsagsudbuddet.

  Rasmus: Du mener Østerbrogastronomer. Østerbro = Spelt. Vesterbro = Forældrekøb. Nørrebro = Piercinger, brosten og koran. Amager = Blå kedeldragt. De tre sidstnævnte bydele handler af økonomiske eller principielle grunde ikke i Torvehallerne 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *