Outbreak II: Bønder i karantæne

Statens Serum Institut overvejer om svinebønder, der bliver indlagt på hospitaler, i fremtiden skal betragtes om en særlig risikogruppe, på linie med folk, der kommer hjem fra udlandet med smitsomme sygdomme. Baggrunden: Siden 2003 er 78 svinebønder blevet smittet med antibitikaresistente stafylokokker. Alene i 2008 er 32 blevet smittet.

Sådan skrev Sygeplejersken i forgårs. Det er jo egentlig grotesk læsning. Ikke nok med at svinebønderne sætter penge til på deres hverv, de sætter også helbredet på spil: Hvis de får en bullen finger, eller deres børn pådrager sig mellemørebetændelse, er der en risiko for at de ikke kan behandles med antibiotika.

Samtidig raserer Salmonella-epidemien med uformindsket styrke. 1081 registrerede sygdomstilfælde, skrev Fødevarestyrelsen i går. Det svarer til mere end 10.000 smittede (langt de fleste smittede bliver ikke registreret – men går på tønden i al ubemærkethed).

Og hvorfor? Tjaeh – denne udgave af FoodDTUs nyhedsbrev giver en del af forklaringen: Antibiotika bliver stadig drysset med løs hånd ud over svinebesætningerne. Levende svin til avl bliver transporteret på kryds og tværs af og ud af landet (sammen med de resistente bakterier). Og (for egen regning): Et svin er en velsignelse, 25 millioner svin er en forbandelse.


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *