Fisk i fokus

Fisk 

Den 22. august kl. 17-19 afholder Slow Food convivium Nordsjælland / København i samarbejde med FoodDTU et debatmøde om fisk – download invitationen her. På mødet diskuterer indbudte eksperter og publikum kvalitet, tilgængelighed, bæredygtighed, sundhed og sikkerhed. Det hele foregår på Dansk Arkitektur Center, Strandgade 27B, 1401 København og er en del af madfestivalen Copenhagen Cooking. Ekspertpanelet består foreløbig af:

 • Sekretariatschef David Koch Mouritzen, Danmarks Fiskehandlere 
 • Seniorfiskerirådgiver Eskild Kirkegaard, DTU Aqua
 • Professor Joachim Scholderer, MAPP, Århus Universitet
 • Forskningskoordinator Jette Nielsen, DTU Aqua
 • Chefkonsulent Arne Büchert, DTU Fødevareinstituttet

Baggrunden for mødet er det gammelkendte faktum, at vi har et sært dobbeltmoralsk forhold til fisk i vores madkultur. Selv om sundhedsmyndighederne anbefaler, at vi spiser fisk to gange om ugen – plus det løse – ligger forbruget ved de sidste opgørelser kun på omkring 160 gram om ugen. Til gengæld spiser vi nærved 3000 gram kød om ugen – og har dermed et kødforbrug, der er det højeste i Europa og større end gennemsnitsamerikanerens.

Det burde ikke være svært at få fat i fisk her i landet. Ingen har længere end 50 km til havet – og alligevel er der mange større provinsbyer, der ikke har en fiskehandel. I 1970 var der 1100 fiskehandlere i Danmark – i 2006 var tallet faldet til 288.

Det burde heller ikke være svært at variere fiskeudbuddet. Men mange steder ser man at udbuddet er begrænset til »the usual suspects«, rødspættefilet, torsk, (opdræts)laks, på det seneste suppleret med pangasius og victoriabars (nilaborre).

Det er heller ikke fordi der ligefrem er mangel på fisk i danske farvande. Sidste år eksporterede vi friske fisk, skaldyr og bløddyr til en værdi af 12,1 mia. kr (og importerede til en værdi af 8,6 mia. kr).

Måske er det fordi vi ikke lærer at spise fisk fra barnsben. Måske er det fordi vi tror fisk er fyldte af tungmetaller og dioxiner. Eller måske er det fordi vi ikke har råd til at spise fisk. Men vi har i hvert fald lige så godt råd som tyskerne, franskmændene og italienerne, som aftager langt størstedelen af vores fiskeeksport.

Mødet har selvfølgelig også en gastronomisk side – for det bliver afsluttet med en kulinarisk oplevelse med vin og friskfanget fisk, der indtages under Knippelsbro med udsyn over aftenhavnen. Derfor koster det 400 kroner at deltage. Der er begrænset deltagerantal – for der er kun plads til 50 i DACs konferencelokale.

Tilmelding: Senest 20. august på email til bisgaard@konkret.dk


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Ét svar til “Fisk i fokus”

 1. fiskekonerne Avatar
  fiskekonerne

  Vi kører bespisning ved vand under bro under navnet Knippps Kaj 22 , under Knippelsbro på Christianshavnersiden,august til og med 30 august. Yderligere info fås hos fiskekonerne@hotmail.com eller telefon 20463386. Åbningstider mv hænger i vejret! fisk fisk fisk…..bæredygtighed/sæsong/nydelse!

  ved vand under hvælving  mvh a-m

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *