Lov om markedsføring af usunde fødevarer på vej

Ser børn under 13 fjernsyn under de Olympiske lege i Beijing? Det gør de nok – og dermed bliver de udsat for markedsføring af usunde føde- og drikkevarer, idet man blandt hovedsponsorerne finder Coca Cola og McDonalds.

Havde OL fundet sted i Danmark (Gud forbyde at det nogensinde sker) ville det aldrig være sket. Sponsorater og markedsføring af usunde fødevarer i programmer, målrettet børn og unge indgår nemlig i det kodeks for fødevarerereklamer, som Dansk Industri og Dansk Erhverv sammen har formuleret.

Kodekset er branchernes (fødevareindustri og markedsføring) egen regulering af markedsføring af usunde fødevarer. Og det trådte i kraft 1. januar 2008 – så fra og med 1. juli ser vi aldrig mere reklamer for påskebrød, McDonalds eller Coca Cola på banderne i danske sportsstadier.

Og der er mere på vej: Fødevareministeriet har nemlig i denne uge offentliggjort en undersøgelse af markedsføring af usunde føde- og drikkevarer. Den viser (ikke overraskende), at reklamerne findes på mange platforme og at de virker.

Den viser også at der forhåbentlig er et indgreb fra de lovgivende myndigheder på vej. Fødevareministeren udtaler:

»Jeg vil nu invitere de centrale aktører på området til en dialog om, hvordan vi sammen kan skabe nogle gode retningslinjer for markedsføringen af usunde føde- og drikkevarer over for børn. Branchen har allerede vist en vilje til at gøre noget på området og selv taget initiativ til at formulere et etisk kodeks for markedsføring af usunde fødevarer over for børn. På mødet med branchen vil jeg særligt lægge vægt på muligheden for at håndhæve dette kodeks og følge udviklingen af markedsføringen«

Intet ville nemlig ligge bedre til højrebenet for en progressiv minister at ophøje denne formulering fra kodekset til lov:

»Der må ikke reklameres eller sponsoreres for fødevarer med højt indhold af sukker, fedt eller salt i medier eller dele af medier, hvor målgruppen er børn under 13 år«

Og så kan vi lade hendes kollega, justitsministeren, om at fastsætte en strafferamme (kender jeg hende ret, bliver den høj).

Det vil derefter falde rent naturligt at lade kontrollen med hvorvidt loven opretholdes, ligge hos fødevareregionerne – for vi har her i landet det bedste og mest velfungerende kontrolsystem, når det gælder fødevaresikkerhed.

Eller hur?


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *