Kålpølser med kålrabimos

Faste læsere vil have observeret en stigende politisering i denne udørk af blogosfæren. Det er med vilje! Men det skal ikke, som jeg vist før har plæderet for, være så surt altsammen. Så her er en i allerhøjeste grad årstidsrelevant ret – kålpølser med kålrabimos.

Kålpølsen er en røget pølse af svine- og oksekød. Køb en kvalitet med højt kødindhold – og selvfølgelig helst økologisk. Kålpølsen stammer fra Sønderjylland, og er en rigtig egns (og herre-) ret. Til pølsen en mos af kålrabi – eller kålroe, om man vil. Ældre mennesker vil rynke på næsen, specielt hvis de har  overlevet to verdenskrige på roesuppe. Til fire personer skal du bruge:

 • 1 kålrabi på 750 g – 1 kg
 • 150 gram usaltet smør
 • 1½ dl fløde
 • Salt
 • Peber
 • 4 kålpølser (eller 8, hvis I er meget sultne og det er den eneste ret, pølserne ligger nemlig godt i maven)

Skræl kålrabien og skær den i tern. Kog ternene i usaltet vand til de er møre. Mos dem, bland smør og fløde i til du får en passende konsistens (det er smørret, der gør mosen luftig – fløden, der giver tyngde). Smag til med salt og peber. Kog pølserne i 20-30 minutter – og server det med kogte, pillede kartofler og en god sennep.

Det lader sig ikke gøre at servere andet end øl til denne ret. Læsere i udlandet vil måske genkende den økologiske Biobok fra det nederlandske Brouwerij TIj, som jeg tilfældigvis fandt hos min ølhandler.

Bok er øltypen i Nederlandene. Biobokken er en fin øl – måske med lidt for meget banansmag for min smag. Det er ikke en fejl – man finder meget tit frugt-bismag i tungere øl fra Belgien og Holland – og måske skal jeg bare vænne mig til det …


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

2 svar til “Kålpølser med kålrabimos”

 1. tony.bulow Avatar
  tony.bulow

  Tak for opskriften. på billedet ser man den rustikke anretning (genialt) jeg tror at der er en hjemmelavet sennep, kan jeg få mere at vide om den???

   

  Mvh. Tony Bülow

 2. Mogens Bisgaard Avatar
  Mogens Bisgaard

  Hej Tony – Næ, så vidt jeg husker er det ikke en hjemmelavet sennep på billedet (det er vistnok en engelsk sennep med øl og hele sennepskorn). Men det er nu i øvrigt ikke særlig svært at lave sin egen sennep: Her er et par opskrifter fra Information. Man kan sagtens eksperimentere med krydringen, som Katrine skriver.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *