Thaigris med hunglay-karry

Jeg har udviklet en faible for thaimad uden kokosmælk. Man bliver mæt på en knap så klistret måde. Og denne ret, fra det nordlige thailand, har det hele – bliv ikke skræmt af de relativt voldsomme mængder hvidløg. Du skal bruge:

  • 1 ss halvsød soyasovs (også kaldet sort soyasovs)
  • 1 ¼ kg svinebov i tern på 5 cm (jeg brugte økologiske frilands-nakkekoteletter og skar lidt ned på kogetiden)

Gnid soyaen ind i kødet og lad det marinere et kvarter. Imens tilbereder du hunglay-karrypastaen (i morter eller food processor) af:

  • 10-20 tørrede, røde chilier, som du har udblødt og fjernet kernerne fra
  • Den nederste halvdel af en stilk citrongræs, hakket (cirka 2 ss)
  • 1 ss hakket galangal
  • 1 ss frisk gurkemeje (det er en rod, og dit skærebræt bliver gult)
  • 8 fed hvidløg
  • 3 skalotteløg (jeg brugte de store banan-skalotteløg)
  • 1 tsk salt
  • 1 ss rejepasta (det er relativt meget – og det kan lugtes i den færdige pasta, men det trænger ikke gennem i den færdige ret)
  • 1 ss madras-karry (køb en, du stoler på, den behøver ikke være stærk)

Gnid marinaden ind i det soyamarinerede kød og lad det stå endnu en time. Varm derefter din wok op til den ryger, hæld jordnøddeolie i og brun kødet i små portioner.

Til at gøre retten færdig brugte jeg min trofaste tagine – jeg har sagt det før, og jeg siger det igen: Alt lykkes i en tagine, det kegleformede låg giver en jævn varme og jeg har endnu ikke oplevet tørt kød fra taginen. Læg kødet i taginen, og tilsæt;

  • 3 ½ dl vand (mindre, hvis du bruger en tagine)

Lad kødet simre i tre kvarter (et kvarter, hvis du som jeg har brugt nakkekoteletter i stykker) tilsæt derefter:

  • ½ dl hakket, frisk ingefær
  • 3 skalotteløg, som du knuser med din kniv
  • ½ dl usaltede jordnødder
  • ½ dl hvidløgsfed, som du knuser med din kniv

Derefter skal retten simre videre til kødet er mørt og væsken næsten væk. Smag til med:

  • 2-3 ss palmesukker
  • 2-3 ss tyk tamarindsaft (fås færdiglavet, ellers kan du sætte tamarind i blød og fjerne sten og kerner – tamarind er et træ og det er bælgen, der bliver brugt i Asien og Latinamerika, og som indgår i engelsk sovs)
  • Fiskesovs (nam pla) til det er salt nok

Til denne ret fik vi jasmin-ris (skyl risen, smid den i dobbelt så meget vand, kog 12 minutter og lad trække 12 minutter – fluff rundt med en gaffel) og drak en Mikkeler Draft Bear, det virtuelle bryggeri Mikkelers fortolkning af en pilsner: Noget mere humlet end en sædvanlig pilsner (og jeg kan som bekendt godt lide humle og lidt mere bitre øl til asiatisk mad).


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *