Retten til at spise

Den 16. oktober er FAOs World Food Day. Den bliver afholdt hvert år på FNs fødselsdag. Årets tema er the right to food. Udgangspunktet er artikel 25 stykke 1 i de universelle menneskerettigheder:

»Everyone has the right to a standard of living adequate for the health and well-being of himself and of his family, including food, clothing, housing and medical care and necessary social services, and the right to security in the event of unemployment, sickness, disability, widowhood, old age or other lack of livelihood in circumstances beyond his control«

Det handler ikke om retten til at få maden gratis. Det handler om at spise værdigt: At kunne brødføde sig selv. Og der er mere end 850 millioner mennesker, der lever i food insecurity og altså er usikre på hvor det næste måltid skal komme fra.

Der er masser af arrangementer verden over i anledning af World Food Day skriver FAO i deres newsroom. Der er – så vidt jeg da er orienteret – ikke nogen aktiviteter i Danmark.

Men det er måske alligevel værd at tænke på om alle her i landet er i stand til at spise værdigt. Man kan spørge sig selv om landets mere end 40.000 fattige spiser værdigt

Er det værdigt, hvis valget står mellem at betale husleje og købe mad? Er det værdigt, når man ikke har evnen eller økonomien til at prioritere den mad, der sikrer the health and well-being of himselv and of his family?


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *