Makrel med bønner, asparges og ærtesalsa

Makrellen er en yndig fisk. Her bliver den serveret med sæsonens grøntsager: Ærter, asparges (de sidste) og hestebønner (næste gang skaffer jeg friske og fjerner skindet) og nye kartofler med purløg. Ærte-tilbehøret er en slags variation over den engelske klassiker minted peas, der også fint kan serveres til en lammekotelet. Du skal bruge:

 • 1 kg ærter
 • En håndfuld frisk koriander
 • En håndfuld frisk mynte
 • En håndfuld persille (bredbladet)
 • 6 dl olivenolie
 • 6 dl hvid vinaigre (eller risvinseddike)
 • 1-2 løg
 • 1-2 fed hvidløg
 • 400 gram hestebønner (fås dybfrosne hos indvandrergrønthandleren)
 • 500 gram grønne asparges
 • 1-2 store, modne tomater
 • Et generøst glas hvidvin
 • Makreller (en pr. person)
 • Salt og peber
 • Kartofler
 • Purløg

Bælg ærterne. Så får du omtrent 300 gram ærter. Damp dem i vand (2-3 minutter). Smid to tredjedele af dem i en blender (eller foodprocessor, det giver en grovere salsa) med krydderurter, olivenolie og vinaigre. Kør det hele til en pasta og vend den sidste tredjedel af ærterne i. Smag til med salt og peber.

Udben makrellerne – det er relativt nemt. Start med at klippe bryst- og rygfinner af, skær fiskene op langs bugen og skær derefter hoved og hale af. Så kan du få en finger ind under rygbenet og fjerne hele skelettet på en gang. Gå fileten efter for brystben. Krydr med salt og peber, pensl med olivenolie og lad fiskene trække, mens du laver stuvningen.

Varm olivenolie i en sauteuse eller gryde, sauter løg og hvidløg til det er gennemsigtigt. Tilsæt hakket tomat og hestebønner sammen med hvidvin, salt og peber. Lad det dampe til bønnerne er næsten møre. Imens gør du asparges i stand (fjerner den hårde rod-ende, skærer dem i stykker på 3-5 centimeter). Kom aspargesene i stuvningen og lad dem koge møre i cirka 3 minutter.

Steg fisken på en pande – eller grill den. Server fisken på bønne-aspargesstuvningen med en klat af ærtesalsaen over. Hertil kartofler, vendt med purløg og smør. Vi drak en australsk chardonnay fra Nugan Estate. Og ja, jeg ved godt anretningen ikke er til en Michelin-stjerne, men det smager altså lækkert …


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *