Gazpacho rulez!

Det gælder om at udnytte det, når solen skinner, og vejret er til kolde supper! Der er næsten frit slag, når det gælder denne klassiker. Man kan variere krydringen og tilbehøret i det uendelige.

Jeg kan fx godt lide, at den har lidt bid fra chili. Andre vil have den hvidløgsflammende.

Tilbehøret kan være friskhakket forårsløg, agurk, hakket rød eller grøn peber, brødcroutoner* eller en blanding af det hele.

Men det vigtigste er tomater: Suppen skal være rødlig. Du skal bruge:

  • Tomater (½ kg)
  • Agurk
  • Rød peber
  • Grøn peber
  • Løg
  • Tørt brød (en-to skiver)
  • Olivenolie
  • Rødvinseddike
  • Vand
  • Evt. frisk chili og hvidløg
  • Salt og peber

Alle grøntsagerne hakkes og puttes i blenderen sammen med det tørre brød i tern. Hæld vand over og start blenderen. Tilsæt vand til konsistensen passer (det skal være en relativt tyk suppe).

Smag til med salt, masser af sort peber, et par spsk. vinaigre og ditto olivenolie (eller lav et par doodles med olien når suppen serveres).

Nogle foretrækker suppen køleskabskold, andre ved stuetemperatur – og så er der dem, der går så vidt som at komme isterninger i skålen.

*) Nej! Brødcroutoner er ikke noget, man køber i en papæske. De smager af pap! Skær i stedet gammelt brød i tern og varm olie hårdt op på en pande. Rist brødternene deri til de er sprøde.


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

2 svar til “Gazpacho rulez!”

  1. Jakob Avatar
    Jakob

    Kære Morten

    Nej – det er noget pjat! hverken løg eller peberfrugter har noget at gøre i denne ret.

    Gazpacho Andaluz – som idioterne laver den – men det rykker.

    En stor agurk skrælles og hakkes – den ene halvdel blancheres kort med en knivspids salt, hældes i en si og skylles med koldt vand. den friske og den blancerede agurk kommes i en blender.

     Smid en flaske af urtekrams tomatpulp på,( eller to dåser hakkede tomater uden kerner) en lille håndfuld økologisk rasp, 2 – 3 fed hvidløg, to spiseskefuld god olivenoile eller mere efter smag, salt og peber og saften af en halv citron.

    Smid en bakke isterninger ned i blenderen og lad den køre. Stik næsen ned og nyd det!

    Smag til med cayenne (ikke chili) og citron evt. mere hvidløg og salt.

    Smid svinet i køleren et par timer før du skal spise det.

    Dette er et ideelt forspil til andre retter fra syden -hvidløg, cayenne og citron i samspil med den friske agurk og tomat – får smagsløgene til at blafre!

     

  2. Mogens Bisgaard Avatar
    Mogens Bisgaard

    Selvfølgelig kan man finde et utal af varianter af gazpacho! Lidt søgen på nettet har nu ikke bragt mig nærmere en andaluz uden peberfrugt og løg.

    Så vidt jeg (og Larousse) er orienteret er ordet af arabisk oprindelse (caspa) og betyder »rester« – atter andre mener det er af samme græske oprindelse som ordet for »kollekt« eller at det stammer fra det arabiske qass-biss-shorba, brødsuppe  …

    Så er der faktisk tre ting, der ikke hører hjemme i en gazpacho, hvis den skal være ur-spansk (og af arabisk indflydelse): Tomater, peberfrugter og chili. Alle tre kom først til Europa i 1600-tallet.

    I alle de opskrifter jeg indtil videre har set, forekommer der tomater og peberfrugt. Der er uenighed om hvorvidt der skal chili i (og cayenne er chili – chili er en fællesbetegnelse for planter af Capsicum-familien), men de fleste har hvidløg.

    Jeg ville ikke bruge dåsetomater i en kold suppe (jeg ved ikke om de stadig smager af blik – det gjorde de, sidst jeg smagte) og i det hele taget nok kun lave gazpacho i tomatsæsonen (har aldrig prøvet pulpen, du omtaler)!

    Hvad er egentlig fidusen med at blanchere en agurk … ? Og rasp? Har man ikke altid et stykke brød, der i det mindste smager af lidt?

    Isterningerne kan vi sagtens enes om – hvis det er varmt nok. Og forgangne sommer har ikke lige været til iskolde supper, synes jeg.

    Nænæ, hver koger med sin gryde (og så hedder jeg forresten Mogens, ikke Morten)!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *