Kulmule i tomat og hvidvin

Kulmulen er en rovfisk, der kan fanges langs alle europæiske kyster. Den hedder kulmule fordi indersiden af dens mund er ganske sort. I Middelhavslandene er den en meget populær spisefisk. Hvis du er i latinsktalende lande, skal du se efter retter, hvori fiskens latinske navn Merluccius merluccius indgår i en eller anden variant (fx som merluzzo i Italien).

Desværre synes jeg, der går længe mellem jeg ser den på spiseborde, på spisekort og hos fiskehandlere her i landet. Selvom det er en af de fisk, fiskerådet eller hvad det nu hedder, anbefaler som alternativ til den truede torsk. I går fandt jeg nogle eksemplarer på rundt et kilo hos min fiskehandler. Og hvis man kan få så fin en spisefisk til 22,- halvkiloet er der absolut ingen grund til at holde sig tilbage!

Denne opskrift har jeg modificeret fra Madame Pruniers Fiskekogebog – hvis nogen er interesserede, er det nr 382: Torsk à la Portugaise (Cabillaud à la Portugaise). Så man kunne jo kalde den Kulmule på portugisisk. Du skal bruge:

  • 1 kulmule på et kilos penge
  • 2 små løg (brug evt. de store ovale banan-skalotteløg)
  • 2-3 fed hvidløg
  • 4-6 store, modne tomater
  • Et generøst glas hvidvin
  • Salt og peber
  • 75 gram smør
  • Hakket persille

Start med at filetere fisken – start ved halen og før kniven ned langs rygbenet, vend fisken og gentag. Fjern de ben, der er tilbage i fileterne og frys evt. ben og hoved til en fiskefond. Skær fileterne i halve på tværs.

Skær tomaterne i kvarte, fjern kernerne og hak dem (du kan flå dem allerførst, hvis du synes). Snit løg og hvidløg fint. Smelt smør i en pande og lad løg og hvidløg blive gennemsigtigt (det må ikke tage farve). Tilsæt de hakkede tomater og lad dem blive bløde. Tilsæt hvidvinen og lad det koge igennem et par minutter.

Læg fiskefileterne i sovsen. Læg låg på panden og lad dem dampe til de er møre (ca. 5-10 minutter). Tag fiskestykkerne op, kog sovsen ind, smag den til med salt og peber og monter med en klat koldt smør.

Jeg serverede med nye kartofler, smørdampede bladbedeblade, et persilledrys og en chardonnay fra Netto (Sutter Home). Ahhh!


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *