Bliver dansk madkultur amerikaniseret (II)

CBS News har talt med David Ludwig fra Bostons Children Hospital. Han mener, at et almindeligt supermarked er et ernæringsmæssigt katastrofeområde. Og mener ikke, der er stor forskel på en almindelig indkøbsoplevelse og et ophold i Hersheys Theme Park i Pennsylvania (der er skide skægt i bonbonland).

Nogle af de tal, Ludwig kommer frem med, er interessante. Fx når det gælder amerikanerens forhold til raffineret sukker, hvidt brød, sødemidler og HFCS (high fructose corn syrup):

Including refined sugar, high fructose corn syrup and artificial sweeteners, the average American wolfs down 142 pounds a year, or roughly 2 ½ pound a week. That is up 23 percent in the last 25 years, and is a major factor in soaring rates of obesity and diabetes. »The problem is when we take sugars and concentrate and refine them, and serve them in massive amounts throughout the food supply,« Ludwig said. »Thats causing hormonal changes that in many people drive hunger, cause overeating, and increase the risk of diabetes and heart disease.« And it isnt just sugar driving those highs and lows — so do the carbohydrates found in highly-processed food, like white bread and white rice, which turn to glucose when eaten.

Den slags tanker er stadig kætterske i Danmark. Det er – som bl.a. Tor Nørretranders vil kunne dokumentere – forbundet med tab af offentlig anseelse at nævne ordene insulin og brød i samme sætning. Men faktum er at forbruget af hvidt brød er steget (og jo, det italienske brød, pitabrødet, naan-brødet og alt det andet er faktisk også hvidt brød) og importen af hvedemel fordoblet i perioden 1998-2001.

Og jeg giver mig: Den danske madkultur har desværre optaget mange af de ækleste træk ved den amerikanske madkultur. Sødt brød, færdiglavede sovse en masse, mad på hvert eneste gadehjørne. Lur mig – når madkulturen bliver amerikaniseret bliver kropsvolumenerne det også snart. Og det kan vel ikke vare længe før fedmeforskningen også bliver – og så bliver det måske acceptabelt at diskutere kulhydraternes rolle i ernæringen.

PS: Marion Nestle har en blog med titlen What to Eat – selvfølgelig er det også reklame for hendes bog af samme titel, men mon ikke også hun kommer med nogle gode tips og harske udfald!


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *