Bladbedestilke med citron, ansjos og hvidløg

Bladbeder er mægtige planter. Bladene er det ikke noget problem at anvende. De kan bruges præcis som spinat og spises som tilbehør, som fx i kulmule-opskriften herunder.

Men stilkene giver lidt bøvl for nogen: Der er mange af dem, og de er store. Den plante, jeg fik fat i i går, var ca 75 cm lang – og stilkene udgjorde totredjedele af længden.

Jeg har læst, at man kan sylte stilkene og bruge dem som en slags pickles. Det må jeg forsøge en gang. Indtil videre er jeg ganske tilfreds med denne metode, der er en variation over en italiensk måde at tilberede friske artiskokbunde. Du skal bruge:

 • Stilkene fra en stor bladbede
 • Olivenolie
 • 2-3 fed hvidløg
 • 3-4 ansjoser i olie (brug ikke brislinger i sur lage, det skal være ansjoser)
 • Citronsaft (en citron)
 • Salt og peber
 • Persille

Skær bladbedestilkene i stykker (5-7 cm lange, 1-1½ cm brede). Varm olivenolie op i en gryde (eller pande eller wok eller hvad du nu finder på) og tilsæt det finthakkede hvidløg og lad det blive blødt uden at tage farve.

Tilsæt de hakkede ansjoser og bladbedestilkene. Stilkene afgiver en del vand og ansjoserne smelter under tilberedningen og indgår i sovsen.

Når stilkene er ved at være færdige – de skal have tre kvarter, mærk på dem, de skal have lidt bid – tilsættes citronsaften. Skru lidt op for varmen og vend rundt mens sovsen koger lidt ind.

Smag til med salt og peber og slut af med at vende persille i stilkene.


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

2 svar til “Bladbedestilke med citron, ansjos og hvidløg”

 1. morolsen Avatar
  morolsen

  herlig måde at bruge stilkene på. smager rigtig dejligt.

 2. Mogens Bisgaard Avatar
  Mogens Bisgaard

  Den »metode« kan bruges til rigtig mange grøntsager – fx holder jeg meget af grønkål, som er blancheret og så sauteret med hvidløg og ansjos. Vend tilsidst udblødte, kogte kikærter eller bønner i … og voila!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *