Food DTU

I går deltog jeg i åbningen af Food DTU. Et nyt center, der består af alle de institutter på DTU, der på nogen måde beskæftiger sig med noget, der minder om fødevarer, eller med teknologi, der kan bruges til at måle og modellere fødevarer. Og det er mange, eftersom universitetsfusionerne til januar betød at Danmarks FødevareForskning, Danmarks Fiskeriundersøgelser og RISØ nu også er en del af DTU.

Her på sitet skriver jeg jo mest om mad, som jeg jo principielt mener er et bedre ord end det fremmedgørende fødevarer. Men jeg der er potentiale for at lave nyttig madforskning på DTU. De fleste træder vel et skridt tilbage, når man siger DTU – der hænger vist stadig en hørm af skæreolie over navnet – men faktum er, at når de taler om fødevarer på DTU er de ikke bange for at indrømme, at kvalitet koster penge og at der, som englænderen siger, er room for improvement, i fx den bespisning, der finder sted i det offentlige (sygehuse, plejehjem osv osv). Se selv i Deadline 17:00 fra åbningsdagen.

I hvert fald var det befriende at høre andre ord end de sædvanlige sikre og sunde fødevarer (det er jo i virkeligheden ord, der i forvejen står i fødevarelovgivningen og når forskere og ministre siger det, behøver de efter min mening ikke nogen berømmelse derfor). Kvalitet er – heller ikke for forskerne åbenbart – ikke længere noget, der kun berører, det, kan kan måle og veje. Lad os se, hvordan det nye center vil gribe an – for som Rasmus Kjeldahl fra Forbrugerrådet var inde på, mangler der stadig en væsentlig del i den danske madkultur.

Vi indkøbsvognsskubbere skal have mulighed for at vælge rigtigt på et informeret grundlag. Når jeg køber ind, vil jeg kunne se om grisen har haft et elendigt liv i smerte, om løgene kommer fra Argentina og jeg vil have ærlig oplysning fra fiskehandleren om hvor fisken kommer fra og hvordan den eventuelt er blevet opdrættet.

Det er, sjovt nok, altsammen oplysninger man nemt kan måle og samle op, fx ved hjælp af elektronisk måleudstyr og data-loggere. Og mange af dem er oplysninger, der er tilgængelige for supermarkedernes indkøbsafdelinger – men ikke for os bag indkøbsvognene. Lav om på det som noget af det første!


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *