Det hollandske øl

Lad det være sagt med det samme: Man kan nok ikke forsvare at tage til Holland for øllets skyld. Ølbaren tArendsnest (Ørnereden) som vi opsnusede straks efter ankomsten til Amsterdam synes at være det sted, der har det største udvalg. De oplyser selv på hjemmesiden at der er 50 bryggerier i landet, og de fleste af bryggerierne er repræsenteret med et eller flere bryg. I Danmark er der cirka dobbelt så mange.

Men man får et godt indtryk af det hollandske øl. Vi smagte bl.a. De snaterende Arend, og en IPA fra SNAB. Jeg vil vove mig ud i at konkludere, at de hollandske øl først og fremmest er øl til tørst, til forskel fra de belgiske naboers øl, der typisk er smage-øl som man af mange forskellige årsager ikke bør drikke for tørstens skyld. Men det har jo også sin charme – og jeg blev bestemt ikke skuffet over hverken ørnen eller de alternative bryggere!

Det glædede faktisk en ølentusiast som mig at finde et ordentlig ølsted i Amsterdam. Ellers er billedet ret trist: Uanset hvor man vender sig hen er det Heineken, der sidder på baren, suppleret med Dommelsche og Gulpener, der er lige så ensartede og karakterløse.

Mange steder kan man heldigvis også få en Hertog Jan, som er en trappist-type (light-udgave af Leffe også her i en mørk og en lys udgave), eller en Wiecks, som er en ganske forfriskende witbier, altså en hvedeøl, som falder fint hvis man spadserer langs kanalerne i sommervarmen.

Man kan, så det ud til, formedelst 11 Euro få en rundvisning på Heineken-bryggeriet. Det undlod vi!


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

2 svar til “Det hollandske øl”

 1. Mogens Bisgaard Avatar
  Mogens Bisgaard

  Vi havde en fremragende tur! Amsterdam er en fin by, for dandyer som os. Man kan slentre rundt langs kanalerne og helt glemme sig selv. Vi nåede desværre ikke at besøge Brouwerie t Ij denne gang – vi fik en af deres øl på Ørnereden – men det er sikkert ikke sidste gang, vi kommer til Amsterdam.

  Og: Det er lækkert at Holland (Nederlandene) er med i ølrevolutionen. Bock havde jeg ellers solidt placeret i forårsmånederne i mit hovede – monstro det har noget at gøre med at navnet her bliver brugt om øl, der er stærkere og mere krydret end den allestedsnærværende lager (pilsner)? Ikke at jeg har noget mod pilsner …

 2. ssi Avatar
  ssi

  Ligesom det er sket i Danmark med Carlsberg, så har Heineken også fået stærk konkurrence af masser af mindre bryggerier. Hvis man gerne vil have et indtryk af forskelligheden, så kan det anbefales at tage til Bokbierfestival: http://www.pint.nl/pint/bbf.htm (websitet dækker kun datoer for 2006, ligesom man må forsøge at stave sig igennem det hollandske).

  Bokbier er en mørk, sød og stærk øl, som bliver langet over disken i efterårsmånederne. På festivalen får man udleveret et glas, og så går man ellers til makronerne og går rundt og smager på de forskellige øl.

  Her er bryggerilisten fra 2005: http://www.cambrinus.nl/brw/BKBIER05.HTM

  Jeg håber i øvrigt, at I havde en god tur,

   Kh Susanne

   

   

   

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *