Kanin i spidskål

En taknemmelig ret, der kan laves med kanin eller kylling. Kålen kan være savoykål om efteråret. Om foråret er det fint at bruge spidskål. Opskriften er ikke så vigtig, det er en af de retter, der tåler store udsving. Det vigtigste er tiden. Til fire personer:

 • 1 kanin
 • Mel
 • Olie, smør
 • 1-2 spidskål
 • 2 store stænger bladselleri
 • 2 store gulerødder
 • 4-6 skalotteløg
 • 250 g champignoner (eller champignon / shiitake / østershat)
 • 2 tomater
 • 2½ dl hvidvin
 • 2 glas cognac
 • Salt
 • Peber

Del kaninen i portionsstykker, krydr dem med salt og peber og vend dem i mel. Brun dem i en blanding af olie og smør. Hak bladselleri, gulerød og skalotteløg fint, sauter dem i smørret til løgene er klare. Sauter derefter champignonerne og til sidst tomaterne.

Tag en gryde, der kan gå i ovnen, for den med kålblade og læg grøntsager og kaninstykker ned i gryden. Krydr med salt og peber og hæld hvidvin og cognac på. I stedet for hvidvin og cognac har jeg med held brugt et gavmildt slosh sherry eller en rest masala. Dæk det hele med kålblade, læg låg på gryden og giv det 2 timer i ovnen ved 175°.

Afhængigt af kålens sukkerindhold bliver den helt karamelliseret – men allerbedst: Al smagen bliver i retten og kaninen bliver ikke tør. Det er vist en af de vigtigste grunde til at mange ikke spiser kanin (og for den sags skyld lever): Har man en gang fået en skamstegt tør fætter, sidder skrækken i kroppen.

Server retten med brød. Eller gør som jeg og lav en polenta: Bring en liter vand i kog med salt, drys en kvart liter majsmel i mens du pisker. Du kan også bruge en blanding af majsmel og boghvedemel, som giver en mere fyldig og nøddeagtig smag.

Lad grøden koge godt en time på svageste blus – rør i det en gang imellem. Selvfølgelig sidder der et tykt lag fastbrændt grød i bunden af gryden, men det går nemt af hvis du fylder gryden med koldt vand, når du har kogt din polenta. Polentaen kan serveres som den er eller hældes ud på et fad til afkøling, skæres i stykker og steges i smør på panden.

Der skal kraftig rødvin til.


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *