Bland bær med sprit for helsen!

Her på bloggen går vi jo stærkt ind for sundhed og den slags. Men det skal være på den naturlige måde: Piller og kosttilskud er noget snavs! Derfor synes vi dagens bedste nyhed kommer fra Journal of the Science of Food and Agriculture: Sprit får antioxidanterne i frugt og bær til at virke bedre.

Antioxidanter virker konserverende på levende celler ved at forhindre oxidation, iltning af cellerne. Iltningen er bl.a. det, der sker, når et æble bliver skåret over og brunfarves eller når fedt bliver harskt. 

Nogle af de stoffer, der virker som antioxidanter, er vitaminer, fx C-vitamin eller E-vitamin, mens andre er phenoler, thioner eller enzymer.

Hvis man mangler antioxidanter opstår der oxidativt stress – i stofskiftet dannes stærkt oxiderende stoffer, som fx brintoverilte. Nogle af stofferne kan nedbryde cellerne, men nedbrydes selv af antioxidanterne, inden de kan gøre stor skade.

Antioxidanter som piller og kosttilskud virker ikke – og hvis man får for store mængder antioxidanter er de i sig selv lige så skadelige som de stoffer, de modvirker.

Heldigvis indeholder bær, og særlig bær med stærke farver, store mængder antioxidanter: Blåbær, solbær, jordbær osv. Og nu har folkene fra det amerikanske landbrugsministerium og Kasetsart University fundet ud af at virkningen forstærkes og forlænges, hvis bærrene er behandlet med alkohol.

Forvent at se mig med bægre fyldte til randen med jordbær- og blåbærdrinks til sommer … og så jeg se at få sat den rumtopf over, så jeg ikke skranter til næste vinter!


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *