Sunday, 27 Nov 2022

Klassisk sandkage

Hvorfor er der ikke nogen, der spiser sandkage mere, spurgte en af mine venner. Og det er jo rigtigt. Selv har jeg hverken spist eller lavet sandkage i femogtyve år. Så i går skulle det være.

Hemmeligheden bag sandkage er hårdt arbejde. Jeg har en mindst tredive år gammel Kenwood Chef. Den arbejder med et lydtryk, der sender små børn grædende ud af køkkenet. Den nærmest gør at man spontant får lyst til at bryde ud i sang – The two fat ladies, Clarissa Dickson Wright og afdøde Jennifer Patterson brugte som bekendt Jerusalem til at overdøve den slags. Men den arbejder.

Kager kræver luft og i dette tilfælde skal luften arbejdes ind i smørret. Man misunder ikke forne tiders husmødre og kokkepiger, der måtte gøre det med håndkraft. Men med en selv noget bedaget køkkenmaskine går det hele nærmest af sig selv. Du skal bruge:

  • 250 g usaltet smør
  • 250 g sukker
  • 4 æg
  • skal og saft af en halv citron
  • 250 g mel
  • 2 tsk vanillesukker
  • ½-1 tsk bagepulver

Rør smør og sukker til det er luftigt – en husregel siger at man ikke må høre sukkeret knase i bunden af skålen. Du kan snildt nå hele William Blakes tekst mens du rører sukker og smør:

And did those feet in ancient time
Walk upon Englands mountains green?
And was the Holy Lamb of God
On Englands pleasant pastures seen?
And did the countenance divine
Shine forth upon our clouded hills?
And was Jerusalem builded here
Among these dark satanic mills?

Bring me my bow of burning gold!
Bring me my arrows of desire!
Bring me my spear! O clouds unfold!
Bring me my chariot of fire!
I will not cease from mental fight
Nor shall my sword sleep in my hand
Till we have built Jerusalem
In Englands green and pleasant land.

Tilsæt æggene et efter et og rør grundigt mellem hvert æg. Tilsæt citronskal og citronsaft. Rør mel, vanille og bagepulver i ved svagere hastighed. Fyld det i en sandkageform og bag kagen 1¼ time ved 165° nederst i ovnen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.