Rejer med citrus-salsa og sorte ris

Rejer i en spicy variant. Her serveret med en sur-stærk salsa af citron, appelsin og grapefrugt – og dertil sorte ris. Men der er en lille ting, man skal vide først – den kommer efter opskriften.

 • Rejer
 • Sorte ris
 • 2 grapefrugter
 • 3 citroner
 • 3 appelsiner
 • Forårsløg
 • Mynte
 • Frisk chili
 • Olivenolie

Krydderiblanding af:

 • 2 spsk kanel
 • 2 spsk spidskommen
 • 2 spsk knust chili
 • 2 spsk karry
 • 1 spsk cayenne
 • 2 spsk sort peber
 • 4 spsk salt
 • 1 spsk allehånde

Alle krydderierne stødes sammen. Pil rejerne, drys dem med krydderblandingen (du skal selvfølgelig ikke bruge det hele – et par spsk er rigeligt til 250 g rejer).

Lav citrussalsa ved at filetere citrusfrugterne og blande det med hakket mynte, hakket forårsløg og chili og olivenolie. Kog de sorte ris (som ikke har noget med ris at gøre – det er frø af en amerikansk art af siv, som er så dyre, fordi de skal høstes med håndkraft mens vandet er frosset, og der er, så vidt jeg er orienteret, ikke opfundet en maskine, der kan gøre det). De skal koge ca fyrre minutter – de er færdige, når de begynder at åbne sig. Steg rejerne i kort tid i olie (til de er røde og faste, endelig ikke for længe).

Dertil fik vi Herslev Pale Ale.

Advarsel
På billedet er retten tilberedt med tigerrejer. Denne ret kommer, i denne version, aldrig mere på mit bord. Tigerrejer er slut: Det er verdens dårligste mad, rent samfundsøkonomisk. Tigerrejen dyrkes i Thailand, Bangladesh og andre asiatiske lande ved at man fylder rismarker med saltvand – det i sig selv er en dårlig ide.

Deri sætter man sine rejelarver (som man har købt i dyre domme), i så stort tal, at de bliver syge, hvilket man kurerer med mængder af antibiotika. Det giver risiko for resistente bakterier. Og når man er færdig med årets avl, kører man en skovl gennem vandet og samler rejene op. Og avlerne er ikke garanteret nogen fast pris – de får betaling efter størrelse. Mange må give op efter første forsøg.

Bagefter kan jorden selvfølgelig ikke genetableres, saltvandet har ødelagt den – og vandet er i mellemtiden blevet så næringsholdigt, at hvert eneste lille rejebrug repræsenterer en økologisk katastrofe.

Men der er håb – i Hong Kong avler man rejer efter en metode, der kaldes Gei Wai, og som er noget mere skånsom og lønsom. Spørg fiskehandleren. Hvis han ligner et spørgsmålstegn, skal du købe grønlandske rejer i stedet.


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *