Fisk i forklædning

Man skal vare sig, når man køber fisk. Det har jeg sagt før, og jeg siger det igen. Ikke kun fordi der er rigtig mange fisk, der er et dårligt køb, både hvad angår bæredygtighed og sundhed. Men også fordi man ikke altid kan være sikker på at de fisk man køber i den tro, de er bæredygtige, rent faktisk er det.

Og når det gælder fisk, spiller bæredygtigheden en stadig større rolle. Skal vi lige tage dommedagsvarslet en gang til for Arveprins Knud:

»The apocalypse has a new date: 2048. Thats when the worlds oceans will be empty of fish, predicts an international team of ecologists and economists. The cause: the disappearance of species due to overfishing, pollution, habitat loss, and climate change«

For nylig var det firmaet A. Espersen A/Sgrundlagt i 1937 med det formål at udnytte de rige ressourcer af torsk i Østersøen, som de skriver på deres hjemmeside – der var i søgelyset for at have opkøbt illegalt fangede Østersø-torsk i Polen, forarbejdet dem til fiskepinde og solgt dem til supermarkeder og cateringvirksomheder. 

Måske burde firmaet overveje at ændre eller helt fjerne denne formulering fra hjemmesiden (lidt damage control skader jo aldrig):

»De globale fiskeressourcer er grundlaget for Espersens virke. Derfor er et reguleret fiskeri, der tager hensyn til de eksisterende bestandstørrelser, af vital betydning. På internationalt niveau arbejder Espersen aktivt for at skabe forståelse og accept af vigtigheden af at bevare de globale fiskebe­stande«

Nu viser det sig, at problemet – surprise – ikke er et lokalt dansk eller Østersø-fænomen, men at det er kendt over hele kloden.

  • I England mærkes ulovligt fangede torsk som »lange«
  • Tigerrejer fra Thailand bliver eksporteret som »wild-caught« i stedet for »farm-raised«
  • Stillehavskulmule bliver rask væk solgt som tilapia – en rovfisk fra verdenshavet forklædt som planteædende ferskvandsfisk

Og vi har ikke en kinamands chance for at smage forskel – endsige se forskel. I dag sælges de fleste fisk på samme måde som kød – i kønsløse halvkilos plastindpakninger. Situationen bliver kun værre af at fiskeforbruget kloden over stiger hvert år. Forbruget af fisk er fordoblet siden starten af tresserne (og stiger med 3,6 % hvert år).

Og det er faktisk det, firmaer som Espersen profiterer af. I min verden er A. Espersen A/S i familie med Søren Thulin, Kai Jensen og Georg Bruner.

Så længe vi vil købe fisk uden at se den i øjnene – bogstaveligt talt – så vi kan se, hvor den kommer fra og hvad den hedder, så længe der findes firmaer, der ikke respekterer den mad, de sælger til andre og de ressourcer, de håndterer – og så længe, der ikke bliver stillet krav til firmaer om at de skal respektere den mad, og de ressourcer de håndterer, ser det rent faktisk ud til at dommedag kommer i 2048.


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *