Bøf i særklasse

Aflagde i weekenden et besøg på A Hereford Beefstouw i Odense og fik smagt deres wagyu-bøffer. De kødkvægsracer, der tilsammen udgør det japanske wagyu-kvæg er kendt for at have et meget fedtmarmoreret kød på grund af en bestemt genetisk profil.

Kødet er så fedtmarmoreret, at det ifølge visse kilder ser ud som om man har ladet bøffen ligge ude i snevejr – og det sammenlignes med foie gras. Rent teknisk er det usædvanligt, at en forholdsvis stor del af fedtet er umættede fedtsyrer – i modsætning til andre dyr, hvis fedt fortrinsvis er mættede fedtsyrer.

Det betyder selvfølgelig også, at kødet skal behandles anderledes end andet kød: Det nytter ikke at stege det for længe, for så smelter fedtet og man ender med en tør og sej klump. Hurtig stegning, så man har en god stegeskorpe, mens kødet er nærmest råt indvendigt er efter sigende den rette metode.

Det er wagyu-kvæget fra Kobe, der er blevet berømt på massage og øl. I Kobe går dyrene det sidste år af deres liv i en særlig opfedningsafdeling, hvor de fodres med bl.a. øl og sake, og hvor de får daglig massage. Massagen skyldes nu efter sigende mest begrænsede pladsforhold: Der er ikke plads til at de kan bevæge sig frit på de små, japanske marker, og motion skal de jo have.

På Hereford kommer kødet fra Australien og er en krydsning mellem Wagyu og Angus. Men det er noget af det møreste og mest smagfulde kød jeg nogensinde har smagt – vi behøvede ikke bruge kniv for at skære i bøffen. Så der skal gå længe før jeg køber en supermarkedsbøf. I sammenligning med wagyu-kødet er det som regel et rent håndværkertilbud.

Dertil kommer at kødet er meget mere mættende end en sædvanlig bøf. Vi var to, som delte et halvt kilo tyndsteg – havde vi valgt forret og dessert havde der snildt været nok til fire mennesker. Dertil fik vi en salat med tang og sesamolie, stegte champignons og kantareller med hvidløg og hhv. bagte kartofler og pommes frites. Med øl til.

Menukortet fortæller den morsomme historie, at de første tyre blev smuglet ud fra Japan – hvor man havde den opfattelse, at hvis folk ville smage Kobe-kød, måtte de tage til Kobe. Japanerne er et meget kvalitetsbevidst folk – og de er ikke blege for at holde den bedste kvalitet for sig selv. Noget vi nok aldrig lærer her til lands.


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

6 svar til “Bøf i særklasse”

 1. mr.handsom Avatar
  mr.handsom

  bøfferne sælges i kvickly i struer som frosne. der findes 2 varianter. en traditionel entre-cote og en mamoreret ribey steak. begge bøffer vejer  300 gram pr stk, og koster 249.95 pr stk.

 2. Mogens Bisgaard Avatar
  Mogens Bisgaard

  Det lyder da godt! Måske er det et eksperiment for at se, om der er nogen, der køber det – men jeg må da straks i min lokale Kvickly og se efter.

  Godt nytår!

 3. mr.handsom Avatar
  mr.handsom

  de kan bestillet på http://www.nettorvet.dk

  4 stk koster 1200 kr

   hilsen mestersvend kvivkly

 4. mikromilo Avatar
  mikromilo

  Uha må lige købe det til min far.. Men er det dårligere når det er frosent og ikke kommer som friskt??

 5. mr.handsom Avatar
  mr.handsom

  hejsa

  nej det er ik dårligere når de er frossen.. de blir indfrossent lige efter endt udskæring..

   

  hvis du har spørgsmål eller noget kan du maile på mr.handsom@ofir.dk 

 6. info Avatar
  info

  Wagyu kødkvæg er på vej til Danmark i form af befrugtede embryoner. Læs mere på: http://www.texaslonghorn.dk

   Venlig hilsen

  Niels Peter Højer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *