Wednesday, 7 Dec 2022

Økoforbrug i Danmark

Der kom et indlæg til artiklen Økokrig i England. Læseren mente at have hørt, at forbruget af økologiske varer er faldende i Danmark. Jeg har undersøgt sagen på Danmarks Statistik, og her fundet frem til at forbruget faktisk er stigende – men at den samlede stigning ikke er så højt som de 30%, The Guardian nævner, stigningen har været i England – men kun ligger omkring 13% over en treårig periode fra 2003-2005.

Men hvis man derimod undersøger forbruget af de enkelte madvarer for sig, er der store udsving: Der er sket en stigning på omkring 70% af kød og kødprodukter samt krydderier, supperterninger o.l. Også økologisk frugt, sukker, syltetøj, chokolade, is er blevet mere populært: Det skyldes dels, at udvalget er blevet større (fx inden for kød og kødpålæg), dels at der er kommet øget fokus på de miljømæssige og sundhedsmæssige gevinster, der er forbundet med at købe økologisk – kampagnerne har med andre ord virket efter hensigten.

Tabellen over forbruget af økologiske produkter i Danmark ser sådan ud:

  2003  2004  2005 

Værdi i 1000 kr.

2.017.023 2.040.319 2.285.173
Heraf:      

Ris, brød, pasta, mel, gryn, kager

 231.715 222.079 232.098 

Kød, pålæg og indmad

 115.866  148.226  193.908

Fisk, skaldyr

 0  0

Mælk, ost, æg

 1.072.307 1.037.302   1.112.201

Fedtstoffer, madolier

 89.410 94.704   127.163

Frugt

 82.384  98.108  123.524

Sukker, syltetøj, chokolade, slik, is o.l.

 50.129  49.536  51.978

Krydderier, suppeterninger o.l.

 32.246  40.794  55.534

Juice, frugtsaft, vin, cider, øl o.lign. i alt

53.806 

55.061  53.925 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *