Transportsyge

Sidste år undersøgte Greenpeace hvor æblerne i de engelske supermarkeder kom fra. De fandt ud af, at to tredjedele af dem kom fra udlandet og var blevet fløjet til England. Det paradoksale er, at Greenpeace foretog undersøgelsen midt i den engelske æblesæson.

Det er ikke noget, vi tænker over til daglig. Men den mad, vi spiser, er meget tit transporteret over lange afstande – med store offentlige udgifter til følge.

DEFRA, det engelske Department of Environment, Food and Rural Affairs, har fundet frem til, at de sociale og miljømæssige omkostninger forbundet med transport af mad udgør 9 milliarder engelske pund – svarende til 98 milliarder kroner – om året.

Mere end halvdelen af udgifterne er forbundet med forsinkelse af trafikken – mens resten skyldes ulykker og miljøforurening: I perioden 1992-2002 steg CO2-udslippet fra madtransport med 15%.

Selv om globaliseringen har betydet øgede muligheder for at få varer fra hele verden, er der gode samfundsøkonomiske grunde til at købe lokalt producerede varer – af høj kvalitet.


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *