Den globaliserede kylling

Takket være globaliseringen har jeg i dag adgang til at købe franske frilandskyllinger. Jeg har endnu ikke hørt om salmonella- eller campylobacter-tilfælde, forårsaget af franske frilandskyllinger. Og sjovt nok er disse produkter heller ikke billigere end danske kyllinger: Faktisk må jeg betale tre-fire gange så meget for en kylling. Og gør det gerne.

Man få en typisk, dansk kylling for tyve-tredive kroner. Endnu billigere, hvis den er dybfrossen. Og den er endda garanteret salmonellafri. Men min oplevelse af produktet er ærligt talt noget slatten. Kødet har ingen struktur – der er ikke forskel på lår og bryst, knoglerne har ikke fået tid at vokse.

Det eneste positive man kan sige om danske kyllinger, er at de er nemme at krydre: Kyllingesmagen overdøver på ingen måde smagen fra krydderierne.

Ikke desto mindre skriver Peter Gæmelke under titlen Dansk landbrug – global markedsplads i Kroniken i Politiken den 17. juli om globaliseringens betydning for dansk landbrugs fremtid – og fremhæver de danske produkters høje kvalitet som noget ganske særligt. Han skriver om sin egen rolle som forbruger, at:

»på mange områder vil jeg da meget hellere købe dansk end udenlandsk, medmindre der kommer en udenlandsk leverandør og tilbyder mig noget, jeg ikke i forvejen kan få«

Sådan tænker alle vel. Jeg køber det jeg er vant til, med mindre jeg opdager noget, der er bedre. Og globaliseringen betyder, at vi som forbrugere får adgang til produkter fra det globale marked. Dermed får vi måske endda øjnene op for de kvalitetsvariationer, der ikke er til stede i danske standard-landbrugsprodukter, vi normalt bliver tilbudt. Så når det videre lyder fra Gæmelke, at: 

»Forbrugerne vil ikke betale for de særlig høje krav, der stilles til danske produkter, når Danmark har et åbent marked. I stedet køber man så de importerede varer, der ikke skal leve op til de danske nationale særkrav. De varer kan overtage markedet, simpelthen fordi de er billigere«

– er det måske lidt af en tilsnigelse. For mit vedkommende er det nemlig ikke fordi de udenlandske produkter er billigere end de danske, jeg i mange tilfælde foretrækker dem. Men fordi jeg får mere kvalitet for pengene.


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *