Højere overligger i grillkulturen

Hvorfor ikke hæve overliggeren en smule, når det gælder grillmad? Det, at grille er forbundet med mange traditioner i Danmark. Om sommeren er det manden, der står for arbejdet med den åbne ild og det brankede oksekød – det er som sædvanlig kvinden, der står for anretning af salat, opvask og alt »rutinearbejdet«.

Men grillmaden er – traditioner eller ej og kønnet ladt lige – alt for ofte begrænset til de sædvanlige udskæringer og bakker med »velegnet til grill«, man finder i Coop og Dansk Supermarkeds butikker.

Disse bakker er – viser det sig – ofte en variant af det, der i gamle dage hed at »vende disken«: Slagteren tager de stege og koteletter, der ikke blev solgt dagen i forvejen og giver dem nyt liv og ny sidste salgsdato i en marinade. Der er tale om gammelt kød. Og det er faktisk den væsentligste grund til at vi som forbrugere bliver rådet til at gennemstege kød på grillen. 

Den ledsagede salat som oftest en iceberg-salat med »ting« i: Optøede ærter og majs, rå champignon, tomater, peberfrugt, oliven, agurk, feta … altsammen i en skøn forvirring og overhældt med »fars nylon« eller andre købedressinger.

Købedressinger udmærker sig ved at være usunde, uanset om de er light eller standard. Godt nok er der mindre fedt i light-versionerne, men man risikerer at komme hjem med et produkt, der har et uforholdsmæssigt højt sukkerindhold. Dertil kommer, at light-dressinger er uøkonomiske i brug, for hovedingrediensen er som regel vand.

Derfor er der god grund til at slå et slag for det gode kød og den hjemmelavede dressing, også når der skal grilles. Og så i øvrigt holde sig til at grille det, der skal smage grillet og lave så meget af forarbejdet som muligt hjemmefra. Det er ikke Jan Glæsel, det her – og man kan trods alt finde mere behagelige arbejdsstillinger i køkkenet. 

Jeg vil sidenhen udvide med et par opskrifter, der kan live lidt op på (engangs)grillen.

Bøf i kaffe – salat med flødedressing


Udgivet

i

af

Tags:

Kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *