• Den bedste skaldyrssalat

    Børsen, Landbrugsraadet og Tivoli har i sidste uge afholdt madfestival i Tivoli. Målet er at få åbnet familien Danmarks øjne for de mange gode, danske fødevarer, der findes på markedet, Op til festivalen har et panel, sammensat af landets førende kokke, bedømt danske fødevarer i Børsen. På selve madfestivalen var

  • Økokrig i England

    Det er ikke kun i Danmark forbruget af økologiske madvarer er i stigning. The Guardian skriver i dag, at salget af økologiske produkter er steget med 30% i England. Ifølge The Soil Association er økologiske produkter ikke længere kun noget, velstående borgere køber: Halvdelen af alle forbrugere i de økonomisk og socialt mest udsatte

  • Genmodificeret ris på markedet uden godkendelse

    Det amerikanske landbrugsministerium, USDA, har meddelt at partier af amerikansk, langkornet ris er forurenet med genetisk modificeret majs, der ikke er testet og fundet egnet til menneskeføde. Det drejer sig om stammen Liberty Link 601, der er modificeret til at være modstandsdygtig over for plantegifte. Det er kemikoncernen Bayer, der

  • Mad til børn (I): Beskøjter og sørøverben

    I næste uge får BørneBoxen premiere. BørneBoxen er en kasse med ideer til motion og mad, der fordeles til landets børneinstitutioner. Ideen stammer fra det Fede Topmøde, som Dansk Industri afholdt for et par år siden. Målet med BørneBoxen er at give børnehavebørn sunde mad- og motionsvaner fra begyndelsen.

  • Mad til børn (II): 123, en spiselig skolegård

    Hvor BørneBoxen gør meget ud af motionen og mindre ud af maden, er der til gengæld andre initiativer, hvor maden kommer mere i højsædet. Et af dem, jeg har noteret mig med størst fornøjelse, er det, som Københavns Kommune igangsatte under navnet Københavns Økologiske Skolemad. Projektet går i al

  • Finanslovsforslag: Gynger og karuseller

    Børsen skriver, at finanslovsforslaget ikke rummer flere midler til forbedring af fødevaresikkerheden. Til gengæld fandt man 60 millioner i skattelettelser til landbruget som kompensation for den EU-støtte, der nu beskæres. Det er jordskatten, der lettes. Man kan sige, at det er da i det mindste bedre end ingenting: Målet må

  • Politiske ambitioner efterlyses

    Det Rådgivende Udvalg for Fødevareforskning er et udvalg, der er nedsat af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og som skal rådgive ministeren om de forskningsområder, Danmark bør satse på i fremtiden. Udvalget har barslet med en ny strategi for fødevareforskning i Danmark. Strategien afspejler på mange måder Bertolt

  • Flere lokale grøntsager, tak!

    Antioxidanter i kosttilskud er skadelige. Det var en af overskrifterne i medierne i sidste uge. Det viser sig, at antioxidanter i kosttilskud kan virke fremmende på de sygdomme, man i virkeligheden tror, man bekæmper, når man spiser kosttilskud. Det er Motions- og Ernæringsrådet, der har undersøgt virkningen af kosttilskud.

  • Den gastronomiske kløft

    Den seneste udgave af Landbrugsraadets magasin, FoodCulture, bringer en undersøgelse til torvs, der viser, at kampagnen faktisk har virket. Forbruget af frugt er fordoblet siden 1998. Susanne Tøttenborg fra "6 om dagen"-kampagnen mener dog stadig, at frugt-forbruget er skævvredet: Det er de bedst uddannede, der reelt spiser mere frugt,

  • Ølmarineret bøf

    Oksekød, der skal grilles, vinder ofte ved at blive marineret. Det mørner kødet – hvilket især er en fordel, når man griller ureelle stykker – fx flank steak – det, der svarer til "slaget". Jeg har forsøgt mig med øl: Oksekød og mørkt øl er en fremragende kombination –